Znanstvenici su došli do revolucionarnog otkrića koje bi moglo pomoći u liječenju neuroloških bolesti, moždanih udara i raka. Radi se o implantatu ugrađenom u mozak koji bi pomogao u unosu lijekova u mozak.

U studiji su osobe s Parkinsonovom bolešću opremljene implantatom koji dostavlja lijekove direktno u mozak kroz otvor sa strane glave. Takav se uređaj koristi za slanje prirodno prisutnog proteina za koji se znanstvenici nadaju da bi mogao pomoći u obnovi stanica koje je bolest oštetila, u zahvaćenom dijelu mozga, javlja The Guardian.

Dalo bi to nadu pacijentima koji boluju od Parkinsonove bolesti, kažu znanstvenici.

Učinkovitost takvog načina dostave lijekova sugerira da bi to moglo biti rješenje i za nove načine liječenja tumora mozga, moždanih udara i drugih degenerativnih stanja.

U sklopu ove studije je ukupno 41 osoba prošla operaciju kako bi im se četiri cjevčice ugradile u mozak. Istraživanje je provedeno u suradnji s britanskim zdravstvenim sustavom.

Takav bi sistem omogućio da se potrebni protein pošalje u zahvaćeni dio mozga s velikom preciznošću.

Polovica pacijenata koji su sudjelovali u studiji primili su mjesečnu dozu lijekova, dok je druga polovica ispitanika primila placebo. Kod pripadnika obje su se skupine pokazala poboljšanja kada je riječ o simptomima, a posebice kod onih koji su primili prave lijekove. Nakon 18 mjeseci, kad su svi pacijenti primili dozu proteina, obje su skupine pokazale umjerena do znatna poboljšanja simptoma. Mnogi od njih su postali puno aktivniji i počeli su se baviti aktivnostima poput bicikliranja. Ipak, skenovi mozga pacijenata koji su primili potrebne proteine pokazali su da se već nakon prve faze liječenja dogodilo znatno poboljšanje, kažu znanstvenici.

Dr Alan Whone ističe da je bolest tim pacijentima dijagnosticirana oko osam godina prije početka ovog liječenja.

"Snimke su pokazale da se lijek, nakon što je stigao u mozak, povezao s ciljem, dopaminskim živčanim završecima, i čini se da pomaže oštećenim stanicama u regeneraciji ili biološkom odgovoru", kaže Whone i dodaje da je ovakvo poboljšanje nešto što prije nije bilo vidljivo u ispitivanjima za liječenje Parkinsonove bolesti. Liječnik Whone ističe da postoji mogućnost da bi pacijenti reagirali još i bolje u slučaju veće doze lijekova, ili pak da je liječenje počelo u ranijoj fazi bolesti.

Profesor Steven Gill, neurokirurg koji je dizajnirao ove implantate, kaže da je ovo prvi puta da su oni korišteni u ovakvom pokusom liječenju. On vjeruje da bi takva tehnologija mogla biti korištena i u liječenju tumora na mozgu, za kemoterapije, kao i za testiranje novih lijekova za pacijente koji boluju od Alzheimerove bolesti te one koji su pretrpjeli moždani udar.

"Pokazalo se da možemo na siguran način umetnuti lijekove direktno u mozak pacijenata uz pomoć ovog malenog implantata koji se ugrađuje kroz kožu iza uha", kaže Gill.