Dva twitter “mudrovanja” Reufa Bajrovića, sive eminencije Željka Komšića, ogolila su sve. Možda i činjenicu zašto je propao Sporazum Dodik/Čović/Izetbegović, te zašto je BiH i dalje bez Vijeća ministara.

U prvom tvitovanju, idejni tvorac, uz Emira Suljagića, tzv. građanske inicijative “Koalicije prvi mart” Reuf Bajrović, kaže da “njihova stvar” nikada bolje nije stajala. Prije svega zbog Komšićevog izbora, zatim SDA zrelosti, reformirane Islamske zajednice, ideološkog i ekonomskog sloma osovine Dodik/Čović i konačno, legitimacije građanske ideje.
 



I gotovo da je u pravu, jer Komšić je učinio sve da ne bude izabran kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara. SDA je popustila pod snažnim pritiskom istih snaga, koje stoje iza Bajrovića, a ekonomske i ideološke napade na spomenuti dvojac nije teško nabrojati. Da li je doživljen slom, o tome bi se dalo razgovarati. Brojnim akcijama, naročito NVO sektora, učinjeno je mnogo da pojedini u Republici Srpskoj zaborave da princip građanske države znači princip “jedan čovjek/jedan glas”, a to nas vraća na razloge za početak građanskog rata u BiH, navodi RTRS.

A onda nastavlja s planom do narednih općih izbora. Do 2022. Aktivirati MAP i kucati na vrata NATO. Oteti CIK , Ustavni sud, SIPA-u, VSTV od Dodika- Čovića. Privatizirati telekome i ostale monopoliste, te ugasiti rudnike ili GRAS.