Rast broja novozaraženih koronavirusom, ali i preminulih, doveo je do restriktivnih mjera širom Europe. Protiv njih su se građani pobunili te su proteklih dana zabilježeni brojni prosvjedi u mnogim gradovima Europe.

Samo u Londonu tamošnja policija uhitila je 155 osoba na prosvjedu protiv mjera karantena i cjepiva protiv koronavirusa, prenosi Avaz.

Prosvjednici su uhićeni zbog različitih kaznenih djela, uključujući i napad na policijskog službenika, posjedovanje droge i kršenje ograničenja uvedenih radi spriječavanja širenja pandemije.

Demonstrantima koji su prosvjedovali protiv restriktivnih mjera pridružile su se skupine koje se protive primanju cjepiva protiv virusa Covid-19. Mjere karantene u Engelskoj će biti na snazi do 2. prosinca, ali će tada biti najavljene nove, selektivnije restrikcije, kao i nacionalni program cijepljenja sljedećeg mjeseca.

Policija je ranije pozvala stanovnike Londona da ne sudjeluju u prosvjedima, čije je održavanje zabranjeno zbog zatvaranja cijele zemlje. U subotu su se građani okupili i u Frankfurtu na Odri, na granici Njemačke i Poljske, uz pratnju brojnih pripadnika policije.

Prema podacima policije, u demonstracijama koje je organizirala inicijativa “Querdenken” sudjelovalo je oko 1.500 prosvjednika koji su, zajedno s istomišljenicima iz Poljske kazali kako se žele angažirati na stavu koji odražava “mir i slobodu”.

Kao i u drugim zemljama Europe, i Poljska se suočava sa skokom novooboljelih. U srijedu je Poljska zabilježila 674 umrlih od koronavirusa za 24 sata, što je najviši broj od početka pandemije.

Sa druge strane Njemačka, koja je do sada zabilježila skoro milijun infekcija, produžila je mjere do 20. prosinca. Ograničenje kontakata i restrikcije za restorane i hotele najvjerojatnije će važiti do siječnja.

U jeku zabrane javnih okupljanja, prosvjendici nezadovoljni slovenskim vlastima, u subotu su izašli na ulice Ljubljane, ali u automobilima. Policija je reagirala i kažnjavala sudionike zbog brojnih prometnih prekršaja i nepoštovanja epidemioloških mjera.

Zbog vladinih mjera, organizatori prosvjeda su pozvali građane da prosvjeduju u svojim automobilima i “masovno, glasno i vidljivo iznesu kritike na račun aktualnih vlasti”.

Prosvjednici tvrde da je vlada ponovo dokazala da “koristi epidemiju za diktaturu, represiju i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na slobodno izražavanje” i najavljuju da će se prosvjedi u automobilima održavati svakog petka, sve do ukidanja zabrana.

Jučer su demonstracije zabilježene i u nekoliko hrvatskih gradova i to u Zagrebu, Osijeku, Splitu…