Republika Srpska (RS) će 20. siječnja ponuditi na prodaju entitetske trezorske zapise, vrijedne 30 milijuna KM, kako bi prikupila novac za financiranje proračunskih izdataka.

To su prve ovogodišnje kratkoročnog papira od vrijednosti kojima se zadužuje taj bh. entitet.

Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM, a datum dospijeća je šest mjeseci, dok nije određena valutna klauzula.

U javnom pozivu Ministarstva financija RS-a, objavljenom na Banjalučkoj burzi, precizira se da je ovo 60. aukcija trezorskih zapisa RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga RS-a tijekom ove godine može biti najviše do osam posto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

RS se planira u ovoj godini dugoročno zadužiti u maksimalnom iznosu do 315 milijuna KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla iznositi do 227,8 milijuna KM.

U odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS, koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS, navedeno je da će se spomenuta sredstva osigurati kreditnim zaduženjem kod domaćih i inozemnih kreditora, te emisijom dugoročnih i kratkoročnih papira od vrijednosti na domaćem financijskom tržištu.

Iz Banjalučke burze su nedavno priopćili da su lani na porast njihovog ukupnog prometa najveći utjecaj imale javne ponude obveznica i trezorskih zapisa RS, u vrijednosti od 325 milijuna KM.

''Proteklu godinu na Burzi je obilježio promet dužničkim papirama od vrijednosti. Promet obveznicama i trezorskim zapisima na primarnom i sekundarnom tržištu je iznosio 84 posto od ukupnog prometa'', precizirali su iz Burzu.

Stanje ukupnog duga RS na kraju rujna 2019. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva financija, iznosi pet milijardi i 381,19 milijuna KM.