Novi koronavirus (SARS-CoV-2)  potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je dva muškarca (jedan je mlađe životne dobi, jedan srednje) i četiri žene (jedna je mlađe životne dobi, dvije su srednje životne dobi i jedna je starije životne dobi).

Tri osobe su iz Kneževa, dvije iz Nevesinja i jedna iz Banje Luke. Većina osoba je imala kontakt s osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, potvrđeno je danas iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

 -Kod jedne osobe zaposlene u jednom Domu za starije osobe u Kneževu potvrđeno je prisustvo novog koronavirusa i u ovoj ustanovi bit će provedene sve potrebne epidemiološke mjere u smislu testiranja kontakata i dezinfekcije objekta – navodi se u priopćenju.

Testiranje je izvršeno u okviru epidemiološkog nadzora osoba koje rade u domovima za starija lica. Testirano je još 48 osoba iz ovog tipa ustanova u Banjoj Luci, Kneževu i Gradišci i ovi testovi su negativni.

Svi testirani u posljednja 24 sata iz Doma umirovljenika u Banjoj Luci su negativni na novi koronavirus, a nadležna higijensko-epidemiološka služba nastavlja pojačani nadzor nad zdravstvenim stanjem korisnika i zaposlenih u ovoj ustanovi.

Testirano je i 11 zdravstvenih radnika, 36 osoba iz lokalnih karantena ili objekata za izolaciju, kao i 17 radnika koji rade na blagajnama u marketima. Svi ovi uzorci su negativni na novi koronavirus (SARS-CoV-2).

Iz resornog ministarstva dodaju da je trenutno novi koronavirus u RS potvrđen kod ukupno 534 osobe, 17 je preminulo od posljedica bolesti izazvane njime, dok je 251 oporavljena od COVID-19.

U posljednja 24 sata izvršeno su ukupno 362 laboratorijskih testiranja u Institutu za javno zdravstvo RS.