Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je da Republika Srpska namjerava nabaviti milijun ruskih cjepiva protiv koronavirusa “Sputnjik pet”, koje bi već do kraja godine trebale biti dostupne stanovništvu.

Perović je naglasio da je u neslužbenim razgovorima dobio informaciju da se cjepivo razrađuje u pravcu da imunitet onoga koji ga primi traje što duže.

Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda duže, rekao je Perović za Glas Srpske.

On je naveo da je u ime Predstavništva RS-a uputio zahtjev na adrese tri proizvođača cjepiva, a jedan od njih je onaj koji je prvi priopćio da je razradio cjepivo.

Razgovarao sam s njihovim rukovodstvom i poslao službeni zahtjev u ime Republike Srpske da smo zainteresirani da dobijemo cjepivo kada ono bude certificirano. Osim toga, i predsjednik Vlade Radovan Višković poslao je službeni dopis posredstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milijun komada cjepiva za početak bilo dovoljno, kaže Perović.

Govoreći o negativnim komentarima u Federaciji BiH u vezi a ruskim cjepivom, Perović je naveo da ne može komentirati tu iracionalnu politiku, te da ne zna zašto su komentari negativni ako netko ima neki dobar proizvod, pogotovo kada je riječ o zdravlju.

Koliko znam bili su protiv i ruskih lijekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovjekovnu državu, a Rusija u stvari ima jednu od najviših tehnologija. Institut u Novosibirsku, koji je jedan od vodećih u svijetu za imunologiju, napravio je mnoge lijekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu, rekao je Perović.

On je naveo da je tu riječ o lobiranju tih ljudi, koji tamo “vrište” protiv ruskih lijekova, koji su za oko 30 posto jeftiniji od onih sa Zapada, a po kvaliteti ne odstupaju, možda su čak i bolji.

Koliko će cjepivo biti jeftinije, to ne znam jer je riječ o novom proizvodu. To njihovo negodovanje je politika i nečiji ekonomski interes, naglašava Perović.