Četiri osobe, među njima dvoje djece, vode se jučer kao nestale nakon rekordnih poplava prouzročenih obilnim oborinama u pokrajini Novoj Škotskoj, na istoku Kanade, priopćila je policija. Dvoje djece je bilo u automobilu koji je potopljen, a tri odrasle osobe koje su bile s njima uspjele su se spasiti, rekla je glasnogovornica Kanadske kraljevske žandarmerije (GRC). Traje potraga za njima.

Druge dvije osobe su nestale u sličnim okolnostima, dodala je glasnogovornica. Dvoje putnika iz tog vozila je spašeno. Nova Škotska je krajem svibnja teško stradala u šumskim požarima koji su poharali nekoliko kanadskih pokrajina. Njezin premijer Tim Houston istaknuo je na tiskovnoj konferenciji da je u nepuna 24 sata u pokrajini palo oko 250 mm kiše, što odgovara količini koja u prosjeku padne u tri mjeseca.

Evakuacija zbog opasnosti od puknuća brane

Houston je proglasio izvanredno stanje u nekim dijelovima pokrajine, ocijenivši da će trebati nekoliko dana da se voda povuče. Jaka kiša koja pada od petka prekinula je promet, poplavila kuće i zaprijetila puknućem brane.

Stanovnici okolice Windsora, šezdesetak kilometara sjeverozapadno od Halifaxa, glavnog grada pokrajine, dobili su usred noći naredbu da se evakuiraju zbog opasnosti od puknuća brane. No jučer dopodne otvoreni su ispusni ventili kako bi se smanjio pritisak. Situacija je "pod kontrolom", rekao je gradonačelnik Windsora Abraham Zebian, a naredba za evakuaciju je poništena.

Ceste se pretvorile u rijeke

Na televizijskim snimkama i na društvenim mrežama moglo se vidjeti ceste pod vodom, ostavljene automobile i prometnice koje su se pretvorile u prave rijeke. Kanadska meteorološka služba najavila je nastavak kiše do kraja dana na istoku pokrajine, pa tako i na otoku Cap Bretonu.

Stanovnicima pokrajine je upućen poziv da ostanu kod kuće jer su mnoge ceste neprohodne. Oko 70.000 potrošača bilo je tijekom jutra bez struje, a poslijepodne ih je bilo oko 6.000.