Protekcionizam širom svijeta je prošle godine dostigao rekordnu razinu zbog novih barijera, koje su, uvođenjem uzajamnih tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u izvještaju Europske komisije.

U izvještaju o trgovinskim i investicijskim ograničenjima navodi se da su 23 zemlje koje nisu članice Europske unije uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mjera u 59 različitih zemalja, prenosi agencija Reuters.

Kina i Rusija su, kako se ocjenjuje u izveštaju EK-a, imale "najproblematičnije" trgovinske mjere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere.

Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine "podignut" u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slijede Sjedinjene Američke Države i Indija sa po četiri barijere.

''Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće'',  izjavila je europska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom.

''To je, nažalost, globalni trend, i promatrano na kratkoročnoj osnovi, ne vidimo kraj tome'', dodala je ona.

SAD je, naprimer, uveo 25-procentnu carinu na uvoz čelika i 10-procentnu tarifu na aluminijum prije godinu dana, dok je Kina ograničila trgovinu pravilima o cyber sigurnosti i kontroli hrane, navodi se u izveštaju EU-a.

Indija je, naprimer, uvela obavezan veterinarski certifikat za uvozne proizvode od kože, dok je Alžir uveo zabranu na uvoz blizu 900 proizvoda, istaknula je Malmstrom.

Nove barijere koje su uvedene prošle godine uticale su ili su ugrozile 51,4 milijarde eura vrijedan izvoz EU-a.

U izveštaju je, međutim, utvrđeno da je od početka mandata aktualne EK-a 2014. godine ukinuto 123 inozemnih mjera, što je EU omogućilo dodatni izvoz u iznosu do 6,1 milijardu eura u 2018. godini, prenosi Al Jazeera Balkans.