Visoke cijene žitarica i uljarica, od kojih ovise i cijene ostalih osnovnih prehrambenih namirnica, mogle bi ostati na rekordno visokoj razini sve do iduće žetve krajem ljeta, predviđaju u Produktnoj burzi Novi Sad.

Cijene žitarica i uljarica tijekom prošle godine dostigle su rekordno visoke razine na svjetskim burzama zbog niskog roda.

Mali prinosi su bili izazvani sušom i klimatskim promjenama na područjima koja u svijetu predvode u proizvodnji ovih kultura. To je, uz rast cijena goriva i mineralnih gnojiva utjecalo da brašno, ulje, kruh i stočna hrana poskupe tijekom 2021. godine i za preko 100 posto, a posredno i ostali poljoprivredni proizvodi poput mlijeka, sira, mesa, jaja…

Stručnjaci u Novosadskoj produktnoj burzi ističu kako je teško prognozirati što će se događati ove godine, ali da se na osnovu dosadašnjih kretanja na tržištu može donekle predvidjeti što se očekuje. "Situacija na tržištu, generalno, je izuzetno složena.

Ako se samo podsjetimo nekih očekivanja da će korona dovesti do pada potražnje, zatvaranja tržišta, pa time i obaranja svih cijena vidimo da se dogodilo potpuno suprotan scenarij.

Gotovo cijele 2021. godine sva roba, ne samo poljoprivredni proizvodi, bilježila je ogroman rast cijena", kažu u Produktnoj burzi Novi Sad i dodaju: "Globalni događaji, špekulacije, psihološka očekivanja, logistički problemi, tiskanje novca sve su to samo neki od faktora koji su doveli do globalne inflacije. Ti faktori se nisu brzo pojavili, pa se ne očekuje ni njihovo brzo ukidanje, odnosno očekuje se da cijene sve robe ostanu na visokoj razini. Naravno, uvijek je moguće da neka od država velikih proizvođača ili uvoznika donese neku odluku u cilju zaštite vlastitog tržišta, a što može da se preslika na kompletna svjetska kretanja.", prenose Nezavisne novine.

Zabilježen je rast cijena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Prema njihovom izvješću, tijekom prošle godine u odnosu na 2020. godinu, zabilježen je rast cijena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

"U odnosu na 2019. godinu, cijena kukuruza ima rast od 68,2 posto, pšenice od 60,5 posto, dok je soja poskupjela 86,7 posto", naveli su oni.

Na pitanje može li se u Srbiji, najvećem regionalnom proizvođaču žitarica i uljarica, očekivati bolji rod, iz Produktne burze kažu kako su posijane veće površine.

Rod će, međutim, ovisiti od vremenskih prilika kao i od toga koliko su ratari uložili ili su spremni uložiti u poboljšanje prinosa zbog visokih cijena mineralnih gnojiva.

"Cijene inputa za sjetvu dostigle su veoma visoke razine te je sjetva bila skuplja nego prethodnih godina", ističu u Produktnoj burzi. Kao primjer rasta troškova za mineralno gnojivo navode da je ruska urea krajem prošle godine dostigla cijenu od 90 centi bez PDV-a, što je godišnji rast od čak 232 posto. S druge strane, Srbija ima problema s kvalitetom svojih žitarica i uljarica.

"Ove godine smo imali dosta razgovora s kompanijama iz regije zbog širenja berze na tržište regije. I upravo kao najveći problem srpskog tržišta, srpske pšenice, izdvajaju kvalitet", kaže Miloš Janjić iz Produktne burze Novi Sad.