Najveća izmjerena koncentracija alkohola u krvi u RS u 2017. godini iznosila je čak nevjerojatnih 5,3 promila, a izmjerena je kod vozača u Bijeljini, dok je najveća evidentirana brzina kretanja u istom razdoblju 190 km/h, i to na magistralnom putu u općini Donji Žabar, potvrđeno je u MUP-u RS.

“Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača vozila u novogodišnjoj noći iznosila je 2,6 promila, a izmjerena je u Banja Luci”, rekli su za Nezavisne novine u MUP-u RS. Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Sveučilišnog kliničkog centra RS i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Banja Luka, kazala je kako bi kod prosječne osobe s ovolikom koncentracijom alkohola u krvi nastupila koma, a vjerojatno i smrt.

“Zasigurno se radi o pojedinačnom slučaju i o osobi koja ima povećanu toleranciju na alkohol, koja je u fazi detoksikomanskog pijenja alkohola”, pojasnila je Zivlak-Radulović.

I Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, kazao je da bi s tolikom količinom alkohola u krvi kod osoba s manjom tolerancijom na alkohol nastupila koma, a možda i tragičan ishod.

“Prilikom takvog stanja nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje vozilom, te da vozač nije isključen iz prometa, sasvim je sigurno da bi brzo došlo da prometne nesreće”, istaknuo je Radović.

Prema njegovim riječima, u ovakvim situacijama je neminovno da će doći do slijetanja vozila, prelaska na drugu stranu ili sličnih nezgoda. Istaknuo je da čak i pri manjim količinima alkohola u krvi nastaje nesposobnost za upravljanje vozilom i do, kako kaže, kašnjenja reakcije na uočenu opasnost. “Sa svakom čašicom alkohola reakcija na opasnost kasni, a prilikom kašnjenja produžava se zaustavni put i gdje bi trijezan vozač zaustavio vozilo pred preprekom, pijan vozač će udariti”, upozorio je Radović.

Naveo je da se pojedini vozači ponašaju samoubilački u prometu, jer, kako kaže, vožnja brzinom od 190 km/h gdje je ograničenje 80 km/h graniči sa samoubilačkim nagonom. Prema Zakonu  o sigurnosti prometa u BiH za količinu alkohola u krvi preko 1,5 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1.000 KM, a vozačka dozvola se oduzima na najmanje dva mjeseca.

“U razvijenim zemljama kada zateknu vozača koji vozi 190, a ograničenje je 80 km/h, a nije pijan, upućuju ga na obvezno psihijatrijsko liječenje jer smatraju da je to osoba sklona samoubojstvu, a liječenje se obavlja o trošku vozača”, naglasio je Radović.

Dodao je da se u takvim situacijama ne može govoriti o normalnom ponašanju u prometu, jer vozač, kako pojašnjava, i sebi i drugim sudionicima u prometu može prouzrokovati ozbiljne posljedice.

(www.jabuka.tv)