U posljednje dvije godine stopa rođenih u Njemačkoj je osjetno pala i najniža je od 2009., priopćio je danas Savezni institut za istraživanje stanovništva u Wiesbadenu.

"Radi se o neuobičajeno naglom padu stope novorođenih, u prošlosti su se faze pada odvijale mnogo sporije", stoji u priopćenju Saveznog instituta za istraživanje stanovništva.

Kao moguće razloge za pad broja rođene djece istraživači navode pandemiju koronavirusa, rat u Ukrajini te inflaciju.

"U ovakvim razdobljima višestrukih kriza mnogi odustaju od želje za djecom", kaže voditelj studije Martin Bujard. On međutim nije mogao reći radi li se o trenutnom trendu ili početku dugotrajnog razdoblja smanjenog broja rođenih.

CDU za ovo optužio vladu

Broj rođenih je pao s 1.57 djece po ženi u godini 2021. na 1.36 na jesen 2023., što je najniža vrijednost zabilježena od 2009.

Nakon 1975. stopa rođenja u Njemačkoj je bila u konstantnom padu, s izuzetkom razdoblja između 2015. i 2021., što stručnjaci povezuju s mjerama vlade za pomoć majkama s djecom, ali i s dolaskom velikog broja izbjeglica.

Oporbena Kršćansko-demokratska unija (CDU) optužila je vladu zbog naglog pada stope novorođenih.

"Ovo srozavanje stope pokazuje i duboko nepovjerenje u rad savezne vlade i nesigurnost koja vlada među građanima zbog pogrešne politike", rekla je glasnogovornica za pitanje obitelji demokršćanske Unije CDU/CSU Silvia Breher.