Brazil i Meksiko zabilježili su u srijedu rekordan broj smrtnih slučajeva od posljedica bolesti covid-19, kojih je u najvećoj zemlji Južne Amerike bilo 1349, a u srednjoameričkoj državi tek nešto manje, 1092.

Prema podacima brazilskog ministarstva zdravstva drugi dan zaredom zabilježen je rekordan broj umrlih osoba kojih sada ukupno ima 32.548. U srijedu je zabilježeno 28.633 novih slučajeva zaraze pa je u Brazilu broj osoba kod kojih je ustanovljeno da su inficirane koronavirusom narastao na 584.016.

S novih 1092 smrtna slučaja u Meksiku, što je dvostruko više od prijašnjeg najvećeg dnevnog broja umrlih, broj preminulih od posljedica bolesti covid-19 u toj je zemlji narastao na 11.729.

U Meksiku broj zaraženih prešao 100.000

U srijedu je meksičko ministarstvo zdravstva zabilježilo i novi rekordni dnevni prirast zaraženih osoba s 3912 novih slučajeva. Time je broj zaraženih koronavirusom postao šesteroznamenkast i došao do 101.238, čime je Meksiko uz Brazil postao najveće žarište pandemije na američkom kontinentu.

Meksički pomoćnik ministra zdravstva Hugo Lopez-Gatell rekordne brojeve zabilježene u srijedu pripisuje boljem identificiranju uzroka smrti kod pacijenata.

Novi podaci o broju umrlih i zaraženih spriječit će ukidanje karantene za što se Meksiko pripremao, ali zemlja je trenutačno u ranijoj fazi pandemijske krivulje od susjednih Sjedinjenih Američkih Država iz kojih dolazi pritisak na vladu predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora za otvaranje granica i trgovine kako bi se reaktivirali opskrbni lanci u kojima se obrću milijarde američkih dolara.