Indija je danas izvijestila o rekordnom broju zaraza koronavirusom te postala druga nakon SAD-a koja je registrirala više od 100.000 novozaraženih na dan, dok su bolnice u najteže pogođenoj zemlji Maharashtri preopterećene.

Dnevni broj zaraženih povećao se oko 12 puta, nakon višemjesečnog smanjenja do početka veljače, kad su vlasti ublažile većinu ograničenja, a ljudi u velikoj mjeri prestali nositi maske i paziti na fizičku distancu.

Na drugo povećanje broja zaraženih uvelike utječu i zaraznije varijante virusa, rekli su neki epidemiolozi.

Sa 103.558 novozaraženih Indija je sada izvijestila o 12.6 milijuna slučajeva, najviše nakon SAD-a i Brazila, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Indija je protekli tjedan registrirala najviše zaraženih u cijelom svijetu.

Zatvaraju trgovačke centre, kina, barove, restorane i vjerske objekte

Broj umrlih skočio je za 478, još uvijek jedna od najnižih stopa smrtnosti u svijetu, povećavši se na ukupno 165.101 osobu umrlu od koronavirusa.

Najteže pogođena indijska država Maharashtra tijekom noći je izvijestila o rekordnom broju novih slučajeva, njih 57.074.

Država će početi zatvarati trgovačke centre, kina, barove, restorane i vjerske objekte u ponedjeljak navečer.

Vlasti će uvesti potpuno zatvaranje preko vikenda, jer su stručnjaci zabrinuti zbog nedostatka kreveta na odjelima intenzivne skrbi, pogotovo u manjim gradovima.

Prijašnji najviši broj dnevnih zaraza u Indiji bio je 97.894 sredinom rujna, nakon kojeg je brojka oštro pala te se ponovno počela povećavati potkraj veljače, kad se potpuno otvorilo gospodarstvo i kad se počeo širiti novi mutirani virus.