Pokazatelji jasno govore kako Bosna i Hercegovina gubi milijune maraka investicija zbog iznimno kompliciranog i dugotrajnog procesa registracije poslovnih subjekata. Na osnovi podataka Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), u Federaciji BiH procedura registracije poduzeća, prema zakonskim odredbama, trebala bi trajati pet dana, piše Večernji list.

No, praksa upućuje na znatno duže rokove, tako da zbog tehničkih poteškoća kompletna procedura može potrajati od 30 do 45 dana.

Strah zbog procedure

Zato je BiH, prema podacima Svjetske banke, na posljednjem mestu u regiji kada je riječ o jednostavnosti procedura. Strah od odabira najboljeg oblika poslovanja, fiskalizacije i papirologije uglavnom je razlog koji većinu investitora tijekom dugog i napornog procesa već u početku odvrati od ostvarivanja ideje.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj ta procedura je dosta kraća, tako da postupak registracije pri Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge Banja Luka (APIF) traje tri dana od uredne predaje dokumenata.

Nužnost hitnih reformi u toj oblasti je neminovna jer je potrebno stvoriti pretpostavke za brže pokretanje biznisa na cijelom teritoriju BiH.

Iako nije bilo predviđeno prvobitnim akcijskim planom, na jednoj od posljednjih sjednica Vlada FBiH u Reformsku agendu uvrstila je, između ostalog, i aktivnost o pokretanju tzv. one stop shopova koji će u idućem razdoblju biti otvoreni u svim općinama u Federaciji BiH. Riječ je o specijaliziranoj službi koja će investitorima na jednom mjestu u kratkom roku osigurati sve nužne dozvole za registraciju bilo koje vrste biznisa, piše Večernji list.

Europska iskustva

“Uvođenjem one stop shopova, odnosno jednošalterskog sustava registracije poduzeća uvelike se olakšava i skraćuje procedura pokretanja poslovne aktivnosti, uvodi se moderan pristup rješavanja poslovnih procedura i time se postaje konkurentniji. One stop shop je praksa koja odavno postoji u zapadnoj Europi, a uvode je i zemlje regije. Provedbom takvog sustava na razini BiH doprinijelo bi se konkurentnosti i atraktivnosti poslovnog okruženja u zemlji”, ističu iz FIPA-e.

Republika Srpska je još prije dvije godine pokrenula jednošalterski sustav registracije poslovnih poduzeća osnivanjem Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge Banja Luka (APIF) i sada tvrtke, umjesto za 23 dana, mogu registraciju obaviti za samo tri dana. Tako je tijekom protekle dvije godine na području RS-a registrirano 24 posto novih poduzeća u odnosu na ranije razdoblje.

Iz APIF-a za iduću godinu najavljuju i elektroničku registraciju poduzeća, potvrdila je to ravnateljica te agencije Jelena Ćetković.

“Praksa i iskustvo su pokazali kako strani investitori idu tamo gdje je lakše pokrenuti poslovnu aktivnost i gdje im se nude bolji uvjeti privređivanja.

Stoga se može zaključiti kako u trenutačnim okolnostima i uvjetima zanimanje za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu opada”, istaknuli su iz Agencije za unapređenje stranih investicija.