Registar branitelja u Federaciji BiH će biti uspostavljen, međutim, neće biti javno objavljen, objavio je Večernji list. ''Iako ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević navodi kako će po objavi Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji u Službenim novinama biti omogućena uspostava i objava registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, do toga neće doći'', piše Večernji list.

Kako je naveo predsjednik Federacije BiH Marinka Čavare, iz spomenutog zakona je amandmanom Kluba zastupnika HDZ-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine brisan članak u kojem se navodila objava registra branitelja, piše Večernji list BiH.

''U zakonu stoji samo kako će se registar branitelja izraditi, a ne i da će biti objavljen'', rekao je Čavara i dodao kako do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Budući da je ministar Bukvarević početkom tjedna izjavio kako Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji još uvijek nije objavljen jer se čeka na potpis predsjednika Federacije BiH, Čavara je naglasio kako će biti potpisan čim stigne u Ured predsjednika Federacije BiH. ''Zakon je prošao oba doma, međutim, još uvijek iz Parlamenta Federacije BiH nije dostavljen u Ured predsjednika FBiH, tako da nisam ni mogao potpisati ukaz o spomenutom zakonu'', kaže Čavara.

Uz spomenuti Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji, Bukvarević očekuje kako bi do kraja ovoga mjeseca na snagu trebali stupiti i Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata te Zakon o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, navodi Večernjak. Bukvarević ističe donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju.

''Tim zakonom je riješeno pitanje diskriminacije prema jednom određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovine po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, smanjena bila mirovina. Ovim zakonom u sljedeće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Usvojenim zakonom u Parlamentu ispravljena je diskriminacija prema tim ljudima'', zaključio je Bukvarević.