Provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. siječnju kao danu tog bh. entiteta, a koji vlast najavljuju za 25. rujan, koštat će oko tri milijuna KM.

''Procjene o tome koliko će se novca iz proračuna RS-a morati izdvojiti za te aktivnosti su napravljenje već pri samom predlaganju referenduma'', podsjetio je danas predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Tvrdi da su pripreme za referendum u RS u "poodmakloj fazi“.

''Važno je da je ispoštovana sva zakonska procedura i da više nema nikakvih smetnji za njegovo održavanje'', uvjerava Čubrilović.

On je u izjavi novinarima u Banja Luci ustvrdio da ne stoje upozorenja pojedinih stranih ambasada u BiH da su referendumske aktivnosti o ovom pitanju u RS-u suprotne Ustavu i Daytonskom sporazumu.

Podsjeća i da je jučer Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma, koja se odnosi na Dan RS-a - 9. siječanj, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

''RS ne bježi ni od kakvih razgovora i pokušava upravo razgovorom da riješi ta pitanja. Kao legalisti, poštujemo sve odluke Ustavnog suda BiH i na njegove odluke ćemo koristiti samo pravna sredstva, kao što to koristimo i dosad'', ustvrdio je Čubrilović nakon razgovora s predsjednikom Akademije znanosti i umjetnosti RS-a Rajkom Kuzmanovićem, koji također tvrdi da oni koji kritiziraju referendum u RS "rizikuju da budu proglašeni da su protiv pravne države i demokracije“.

Kaže da je referendum u RS-u i "ustavan i zakonit i kao takav nije smetnja nikome".

Priznaje da se može diskutirati o tome je li trebalo održati referendum ili riješiti to pitanje na drugi način, ali tvrdi da je referendum legalan.

Ustavni sud BiH je još 26. studenog 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. siječanj kao Dan RS-a, neustavne.

Zastupnici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. srpnja ove godine donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. rujna, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a.