Božićni i novogodišnji blagdani nezamislivi su bez sitnih kolača, oni svečanu trpezu čine još privlačnijom i posebnijom. Čoko rum kolačići idealni su za sve vrste slavlje, pa tako i za Božić i Novu godinu, a naročito će oduševiti ljubitelje ruma i čokolade.

Recept za prekrasne čoko rum kolačiće pronašli smo kod food blogerice Milene iz Banja Luke koja svoje slatke i slane recepte objavljuje pod nazivom my.mili.cake.

Recept za čoko rum kolačiće jedan je od najpopularnijih na Mileninom Instagramu, što i ne čudi jer ovi kolačići raj su kako za nepce, tako i za oči, pa će blagdanski stol i dodatno uljepšati.

Čoko rum kolačići - sastojci (za 45-50 komada):

- 500 g mljevenog keksa
- 100 g pečenog mljevenog lješnjaka
- 125 g maslaca (sobne temperature)
- 70 g šećera u prahu
- 2 vrećice rum šećera
- 1/2 bočice rum arome
 50 g čokolade u prahu
- 1.7 dl (do 1.9 dl) soka cijeđene naranče

Čokoladni ganache:

- 200 g mliječne čokolade
- 1 dl slatkog vrhnja

Još potrebno:

- mljeveni keksi
- mljeveni pečeni lješnjaci

Čoko rum kolačići - priprema:

1. Pripremite prvo ganache. U odgovarajućoj posudici mliječnu čokoladu izlomite na manje komade i prelijte slatkim vrhnjem. Zagrijavajte na umjerenoj temperaturi uz miješanje da se sva čokolada otopi. Smjesu prohladite.

2. U mljeveni keks dodajte lješnjake, maslac, šećer u prahu, rum šećer, aromu ruma i čokoladu u prahu. Promiješajte. Količina soka cijeđene naranče ovisi o vrsti keksa koji koristite, zato sok dodajete postepeno kako ne biste previše razrijedili smjesu. Zamijesite jednoličnu smjesu rukama dok se svi sastojci ne povežu.

3. Za formiranje kolačića koristite okrugli kalup omjera 4 cm. Za jedan kolačić potrebno je oko 20 g smjese. Smjesu utisnite u kalup i poravnajte, a na sredini kolačića dok je još u kalupu, pomoću bočice rum arome napravite udubljenje.

4. Formirane kolačiće uvaljajte u mješavinu mljevenog keksa i mljevenog pečenog lješnjaka. Postupak ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.

5. Čokoladni ganache (ako se previše stisnuo malo zagrijte kako biste lakše punili kolačiće) prebacite u slastičarsku vrećicu, odrežite vrh i svaki kolačić napunite čokoladnom filom. Kolačiće čuvajte poklopljene na sobnoj temperaturi.

Večernji list