Za Božić se u raznim dijelovima svijeta pripremaju razni tradicionalni recepti, od slanih jela do slatkih. Kod nas su nezaobilazni sitni kolačići i keksići, kolači od dizanog tijesta kao što su orehnjača i makovnjača te kuglof, dok je primjerice u Njemačkoj božićni kruh stollen obavezan na blagdanskom stolu. U Italiji to vrijedi za panettone, slatki kruh sa suhim voćem.

Sastojci:

600 g brašna
1 žlica kvasca
2/3 šalice vode
5 jaja
naribana kora 1 naranče
68 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
1 žličica soli
170 g omekšalog maslaca + 1 žlica maslaca
1 šalica grožđica
1/2 šalice kandirane narančine korice
1/4 šalice ruma
1/4 šalice vruće vode
1/2 šalice nasjeckanih badema

Priprema:

Pomiješajte grožđice, kandiranu koricu naranče, rum i vodu pa poklopite zdjelu tanjurom i ostavite preko noći.

Promiješajte žlicu brašna i kvasac u vodi i promiješajte žlicom dok se ne dobije gušća smjesa. Pomiješajte preostalo brašno i sol. Dodajte jedno po jedno jaje i miksajte srednjom brzinom. Zatim dodajte naribanu koricu naranče, šećer i vaniliju. Smanjite brzinu miksera na nisku, zatim dodajte ostatak brašna i soli.

Tijesto mora biti mekano i rastezljivo, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta.

Zamijenite nastavke i stavite spiralni nastavak za mikser pa mutite tijesto oko 9 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Postupno dodajte maslac na niskoj brzini i miješajte oko 3 minute. Ako je tijesto još uvijek ljepljivo dodajte 1-4 žlice brašna. Tijesto u zdjeli oblikujte u približan oblik kruga, zatim ga poprskajte uljem i stavite komad prozirne folije direktno na tijesto.

Tijesto ostavite u hladnjaku barem 8 sati ili preko noći. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljajte u pravokutnik pa po tijestu rasporedite ocijeđeno voće i nasjeckane bademe. Voće i bademe utisnite valjkom za tijesto. Presavijte rubove jedan preko drugoga kako biste oblikovali slovo. Krajeve rukom potapšajte u deblji kvadrat, pa donji dio povucite prema vrhu i oblikujte kuglicu. Okrenite tijesto prema dolje, pa ga stavite u duboku okruglu tepsiju (ili tepsiju za panettone ako je imate). Pokrijte tijesto i ostavite da se diže 1,5-2 sata. Kad se tijesto digne, izrežite ga u obliku križa, a u sredinu stavite komadić maslaca.

Pećnicu prvo zagrijte na 190°C, a kada stavite kolač smanjite na 160°C. Pecite panettone oko 30 minuta. Zatim prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 40-45 minuta. Kad se potpuno ohladi poslužite.