Slatki simbol poklada su krafne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njezine čine najboljima. Zadovoljna.hr donosi recept koji garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoće.

Sastojci za krafne:

1 kg glatkog brašna
2 cijela jaja i 2 žumanjka
1/2 šalice šećera
1 čajna žličica soli (puna do rubova)
2 vanilin šećera
½ vrećice praška za pecivo
malo ribane korice limuna
1 čajna žličica rakije
1 dl ulja
5 dl mlijeka
1 kocka svježeg kvasca

Priprema krafni:

1. U posudi zagrijte 1 dl mlijeka(ne smije biti prevruće), dodajte jednu čajnu žličicu šećera i jednu čajnu žličicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.

2. Jaja tucite sa šećerom i žličicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

3. Dodajte potom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smjesu kvasca).

4. Dobivenu smjesu ostavite na toplomdok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

5. Lonac napunite uljem i zagrijte(ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

6. Špricaljku za kreme napunite pekmezomi punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savjet:

Pola vrećice praška za pecivo važno je dodati jer će on spriječiti nastajanje rupica u krafnama.
Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće ispeći i upit će više masnoće.

Kako bi vam krafne uspjele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego što ga umijesite zagrijte u pećnici oko tri minute na temperaturi od 20 °C.