Tiramisu. U prijevodu "Podigni me gore". Zasluženo. Dobar tiramisu "podignut" će vas kad vam "padne život", dijelom zahvaljujući tome što puca od energije, dijelom zahvaljujući tome što je tako dobar da vam već sama pomisao na njega izvlači osmijeh na lice. Ali samo ako je dobro napravljen jer tiramisu u kojem su keksi promočeni lošom kavom, dok mu je raskošna krema na bazi jaja zamijenjena kremastim sirom ili, još gore, šlagom ne samo da vas neće dignuti, nego će vas zakucati. Možda čak i na wc školjku...

S tiramisuom se ne smijete igrati. Ponajprije zato što je riječ o kolaču od svježih jaja, a zatim i zbog toga što postoji toliko dobrih recepata za pripremiti ga da je zaista šteta sladiti se nekakvim nadrituramisuom. Kako bismo vam pomogli u ozradi najboljeg tiramisua koji ste ikad napravili, nudimo vam savjete s prave adrese: izrecitirao ih je prije nekoliko godina (ali još uvijek su itekako korisni!) Roberto Lestani, predsjednik talijanskog udruženja slastičara, prigodom održavanja Svjetskog prvenstva u pripremi tiramisua (da, i to postoji).

Pa evo kako je govorio Roberto Lestani. Prema onome što je naveo, tri su najveće greške ujedno i najčešće, a bez obzira na to koliko se trudili, upropastit će vam cijelim posao.

Pogreška broj jedan je, upozorava, pretjerano miješanje mascarponea koje ovaj sastojak može učiniti grudastim ili može izazvati razdvajanje masnoće zbog čega pri konzumiranju imamo dojam da nam je nepce obložio fini masni film. Nimalo poželjno. Kako biste ovome doskočili, koristite pjenjaču umjesto miksera, a ako baš morate koristiti mikser, pripazite da to odradite "brzinski" i oprezno.

Pogreška broj dva događa se ako ostavite žumanjke i šećer da predugo stoje zajedno prije nego se bacite na miksanje. Žumanjci vam u tom slučaju, vjerovali ili ne, mogu zagorjeti. Ne doslovno, riječ je o terminu koji koriste slastičari, a odnosi se na problem uslijed kojeg dolazi do izvlačenja vlage.

Naime, budući da je šećer higroskopan, odnosno ima sposobnost upijanja molekula vode, kada molekula šećera dođe u kontakt s molekulom žumanjka prva počinje dehidrirata drugu. Majstor stoga preporučuje promptno miksanje, kako bi se sastojci savršeno stopili.

Pogreška broj tri odnosi se na neravnotežu između slojeva. Možda se vama čini da je bolje da su kremasti slojevi znatno deblji od slojeva s keksom, ali pravi profesionalac, majstor Lestani, ističe kako je ravnoteža između različitih slojeva tiramisua jako bitna za optimalno uživanje u ovom desertu.

Dao je i jedan bonus savjet koji se odnosi na problem umakanja. Već smo vam o njemu pisali, detalja se podsjetite ovdje, a odnosi se na stupanj namočenosti savojarda, odnosno piškota, kako ih mi češće zovemo. Keks nipošto ne smije biti promočen tekućinom, ali ne smije biti ni suh pa bi najbolje bilo umočiti jedan po jedan u vruću kavu, najbolje espresso, i to  - ekspresno. Dovoljno je da kava i keks u kontaktu budu tek dvije do tri sekunde.

I eto vam sve što trebate znati o pripremi savršenog tiramisua. Možda vam još dobro dođe i recept, osobito ako je vaš bez jaja, uključuje čokoladu u prahu ili kakvu drugu besmislicu.

Tiramisu:

Sastojci:

500 g mascarponea
300 g (oko 30) piškota
100 g šećera
300 ml espressa
4 srednje velika jaja
2 žlice vina marsala ili ruma
nezaslađeni kakao prah

Priprema:

Napravite kavu, dodajte joj vino ili rum.

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Žumanjke tucite sa šećerom dok ne posvijetle, 3 do 5 minuta. Dodajte im mascarpone pa ga razradite žlicom ili vilicom, a zatim lagano miksajte ili tucite pjenjačom, 2 do 3 minute. U smjesu na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka.

Ako ne želite kotistiti sirova jaja, žumanjke možete misati sa šećerom na vodenoj kupelji, a bjelanjke tucite s polovicom količine šećera, dok drugu polovicu treba kuhati s 25 ml vode (oko 2 žlice) dok se šećer ne rastopi pa zaim dodati bjelanjcima. Pripazite da ne kuhate sirup predugo, dovoljno je pričekati koji trenutak nakon što se pojave mjehurići i nipošto ne dozvoliti da se šećer počne karamelizirati. Imate li kuhinjski termometar, ciljajte temperaturu od 121 stupnja Celzija.

Nakon što ste dodali snijeg u smjesu sira i žumanjaka, miješajte drvenom kuhačom, odozdo prema gore. Polako miješajte dok ne postane glatko i kremasto.

Zatim umočite kekse u kavu, ne dulje od dvije sekunde, pa ih slažite u posudu u kojoj ćete raditi tiramisu. Zatim ih premažite slojem kreme, dodajte još jedan sloj keksa, a zatim novi sloj kreme te sve pospite kakaom u prahu.

Ostavite da odstoji najmanje tri sata u hladnjaku prije posluživanja, a još je bolje pripremiti ga dan ranije i ostaviti u hladnjaku preko noći.

Izvor: Slobodna Dalmacija