Orahnjača ili štrudla od oraha – najdraži recept djetinjstva mnogih od nas. Bake su uvijek bile prave majstorice u izradi ovog deserta, a sada možete postati i vi uz ovaj recept Sašine kuhinje. Nije suha, ostane dugo mekana i odličnog je okusa, biti ćete prezadovoljni  receptom. Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono mora biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna.

Sastojci:  

Tijesto:   

900 g glatkog brašna
1 svježi kvasac (42 g)
100 g šećera
4 dcl mlakog mlijeka
ribana korica pola limuna
1 dcl ulja
100 g punomasnog kiselog vrhnja
vanilin šećer
2 žumanjka
mala žličica soli (7,5g)

Nadjev:

500 g mljevenih oraha
200 g šećera
sok pola limuna
3 dcl mlijeka

Priprema:

Pomiješati šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlako mlijeko pa ostaviti da nadođe 10 – 15 minuta.

Nakon proteka vremena dodati ulje, ribanu koricu limuna, punomasno kiselo vrhnje, žumanjke i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati pa u posebnoj posudi promiješati preostalih 700 g brašna i sol.

Sada postupno dodavati brašno i umijesiti tijesto. SAVJET: Tijesto mora biti malo ljepljivo, nemojte ni slučajno dodavati još brašna jer će se u pečenju presušiti i puknuti sa strane.

Kada ste umijesili tijesto, ostavite ga pokrivenog da se diže isprva samo pola sata kako bi se udvostručilo. Nakon toga tijesto promijesiti i ostaviti sat vremena kako bi se utrostručilo. SAVJET: Dugotrajno dizanje i miješanje tijesta napravit će da bude elastično i neće puknuti sa strane. Ipak, ako se dogodi da pukne, nemojte očajavati, bit će ukusno svejedno. Iskustvo s dizanim tijestom ćete steći sa vremenom, pa će svaka orehnjača svaki put biti sve bolja i bolja.

Za to vrijeme pripremiti nadjev: Pomiješati mljevene orahe sa sokom limuna, na taj način će ostati svijetli i neće potamniti. Dodati šećer, promiješati pa zaliti / pofuriti s kipućim mlijekom. Ostaviti sa strane da se hladi barem 15 – 20 minuta.

Za to vrijeme sada već utrostručeno tijesto promijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela.

Razvaljajte ih u kvadrate dimenzije 35 x 30 cm.

Stavite polovicu nadjeva kako je prikazano u video receptu na način da ostavite prazno tj. bez nadjeva pri vrhu nekoliko centimetara, gdje će u stvari biti završetak orehnjače.

Zamotati kao palačinku, ali pripazite da svaki krug koji radite malo povučete prema sebi kako bi se tijesto malo raširilo. Prikazano je u videu tako da nemate brige, nećete pogriješiti.  Ponavljati postupak do kraja s preostale tri kugle tijesta koje su cijelo vrijeme bile pokrivene kako se ne bi sušile.

Pokriti krpom i ostaviti pola sata da se diže.

Orahnjača se peče oko 50 minuta, sve ovisi o tome koliko vam je pećnica jaka. Treba je staviti u hladnu pećnicu i tek tada uključiti na 175⁰C, bez ventilatora.

Peći isprva pola sata do 35 minuta, a onda stavite preko papir za pečenje te nastavite peći oko 20 minuta na istoj temperaturi.

S otopljenim maslacem premazati vruću orahnjaču. Ostaviti da se hladi. Kada se ohladilo i maslac upio, možete je pokriti i konzumirati kad želite. Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.