Lars Gunnar Wigemark i Maureen Cormack smatraju da je važno što će uslijediti nastavak sastanka, iako dogovora na današnjem sastanku oko Izbornog zakona nije bilo.

Podsjetimo, posrednici u današnjim pregovorima bili su veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack u čijoj rezidenciji je sastanak održan bez nazočnosti javnosti, kao i šef Delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Provodiva rješenja postoje, rekla je Cormack i naznačila da ih međunarodna zajednica ne želi nametati. Po njenim riječima, budući da je Bosna i Hercegovina uradila već mnogo posla na putu k europskim integracijama, vrijeme je da njeni lideri dođu do rješenja i preuzmu odgovornost za tako važno pitanje za državu kao što je izmjena njenog izbornog zakonodavstva. Veleposlanica je pozvala bh. lidere da postignu dogovor, a za Bosnu i Hercegovinu je najvažnije, dodala je, da predstojeći izbori budu održani.

Wigemark smatra da "ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika" u ovoj stvari, da je bitno nastaviti proces što prije i da se "možemo nadati najboljem".

Lars Gunnar Wigemark i Maureen Cormack - Reakcije nakon sastanka: Međunarodna zajednica neće nametati rješenja

Predstavnici stranaka koji su po završetku susreta dali izjave novinarima, i pored izostanka dogovora, nisu izrazili pesimizam izuzev potpredsjednika Socijaldmeokratske partije BiH Zukana Heleza.

Helez je prenio osobni stav da nije optmista ni u pogledu narednog susreta jer je lider HDZ-a BiH Dragan Čović inistirao danas na rješenju koje vodi u daljnju podjelu Bosne i Hercegovine. Na to SDP nikad neće pristati, poručio je Helez. Tvrdi i da je Čoviću u jednom trenutku poručio da bi mu uslijedilo uhićenje kad bi u Hrvatskoj predložio slično rješenje pošto ima putovnicu te zemlje.

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije se obratio novinarima jer je nešto prije kraja sastanka otišao zbog drugih obveza, ali jeste potpredsjednik stranke Šefik Džaferović. On očekuje, rekao je, da Bosna i Hercegovina konačno ipak riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. Danas je bilo ideja i da se za ubuduće pozovu predstavnici Venecijanske komisije, pa i State Departmenta, što, po njegovom mišljenju, ne bi bilo loše.

Što se tiče HDZ-a BiH, ta stranka je danas izrazila njene dosadašnje stavove o izmjenama Izbornog zakona, a predstavnici međunarodne zajednice nisu imali nikakve prijedloge, kazao je Džaferović.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, također sudionik sastanka, naglasio je kao i drugi, da slijedi nastavak razgovora i da se, u biti, u ovom slučaju sve vrti oko dvije stvari - hoće li se pregovarači čvrsto držati presude Ustavnog suda BiH ili pokrenuti priču o promjeni Ustava BiH.

Po Komšićevom mišljenju, ma koliko trenutna situacija bila loša, najvažnije je ne odustati od daljnjih razgovora.

U ime Saveza za bolju budućnost BiH sastanku je nazočio je Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora te stranke u Mostaru, jer je lider Fahrudin Radončić bio opravdano odsutan po riječima Larsa Gunnara Wigemarka. Kljako očekuje da će 3. svibnja, u nastavku razgovora, ipak doći do ishoda.

Današnji razgovor je, po Wigemarkovoj ocjeni, bio 'malo neuravnotežen' budući da nisu nazočili lideri svake od stranaka koje su sudjelovale.