Ruski senator i predstavnik Viječa federacije Rusije Vladimir Džabarov prokomentirao je napad Amerike na Siriju rekavši da je u pitanju bombardiranje suverene države.

"Ovaj napad je mimo svih zakona, Sirija je suverena država. Ne isključujem mogućnost da se službeni Damask obrati Vijeću sigurnosti sa zahtjevom da se o ovom napadu razgovara na hitnom zasjedanju", rekao je on.

Džabarov je rekao i da je ovo veoma opasna stvar i da može dovesti do eskalacije situacije u cijeloj regiji.

"Ovo sve može dovesti do konflikta velikih razmjera", upozorio je Džabarov, prenosi "Sputnjik".

Podsjetimo Sjedinjene Države su u petak bombardirali položaje proiranske milicije na sjeveroistoku Sirije, usmrtivši 17 osoba u prvoj vojnoj operaciji administracije Joea Bidena kao odgovor na nedavne napade na zapadne interese u Iraku.

Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane John Kirby potvrdio je zračne udare na infrastrukturu smještenu na graničnom prijelazu koji je koristila proranska milicije Kataeb Hezbollah.

Prema prvim informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH) uništena su tri kamiona puna municije koja su stizala iz Iraka na ilegalni granični prijelaz južno od sirijskog grada Boukamal.

Dok predsjednik Joe Biden čeka gestu iz Teherana prije ponovne uspostave sporazuma koji je Washington povukao 2018. godine pod upravom Donalda Trumpa, posljednjih su dana proiranske oružane skupine izvele tri napada.

U ponedjeljak su rakete pale u blizini američkog veleposlanstva u Bagdadu, a u subotu je je napadnuta iračka zračna baza Balad, prenosi Hina.