Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da nije ožalošćen smrću nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddy Ashdowna, naprotiv muka mu je, kako kaže, zbog činjenice da je "prerano umro" a da nije osjetio ni djelić onih progona i patnji kroz koje su prošli smijenjeni političari iz Srpske od kojih su mnogi i danas na rubu egzistencije.

Kalinić je podsjetio da ga je Ashdown u jednom danu, u ljeto 2004. godine, zajedno sa desetinama njegovih političkih suradnika, smijenio sa mjesta predsjednika SDS i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, mimo Ustava, zakona i bez bilo kakve istrage u vezi sa optužbama o takozvanoj mreži podrške Radovanu Karadžiću.

"Prema Ashwodnovu mišljenju onih koji su stali iza tih smjena, kao takav bio sam "prijetnja miru i Daytonskom mirovnom sporazumu", pa su me morali pod hitno udaljiti iz ureda. Tako je stajalo u obrazloženju o mojoj smjeni. Bila je to svojevrsna politička lustracija koja je trajala više od pet godina. S toga nimalo nisam ožalošćen njegovom smrću", istaknuo je Kalinić.

On je naglasio da je glavni cilj tadašnjih smjena bio da se obezglavi SDS kao stranka koja je osnovala Republiku Srpsku i koja je bila glavni politički stub njenog postojanja.

''Paddy Ashdown je u tome uspio. Od 2004. godine pa na ovamo počelo je političko propadanje SDS-a, od Dragana Čavića, potom Mladena Bosića i još mu se ne nazire kraj, jer je sada na djelu lakrdija zvana "da li ste za Vukotu Govedaricu ili Milovana Bjelicu". Milorad Dodik i SNSD, nekada moji ljuti politički protivnici, mudro su iskoristili prazan prostor koji se širio propadanjem SDS, pa su oni i formalno, ali i sadržinski preuzeli ulogu SDS-a u obrani Republike Srpske", rekao je Kalinić.

On je naveo da je Milorad Dodik, za razliku od njih koji su funkcionirali u realnom strahu od međunarodnih sankcija i prema SDS i prema Srpskoj, a oslobođen takozvane ratne hipoteke postao više nego tvrd orah za intervencionizam međunarodne zajednice u BiH.

"Promijenila su se vremena za ovih 15-ak godina i zato je podrška kontinuitetu Dodikove političke misije, uz sve moguće kontroverze, od vitalnog značaja za opstanak i dalji razvoj Republike Srpske, kao i pokušaj, ako je to moguće, rehabilitacije izvorne daytonske BiH", ocijenio je Kalinić.

On je poželio da se nikada više ne ponovi visoki predstavnik kakav je bio Ashdown, ali preostaje i da se udalji OHR iz BiH jer kao takvi oni su danas "prijetnja miru, stabilnosti i samoodrživom napretku BiH, njenih entiteta i slobodnoj volji njena tri konstitutivna naroda".