Općina Prozor-Rama preko portala Ramski vjesnik ponovo manipulira, obmanjuje i širi laži u ramskom i širem medijskom prostoru. U tekstu INFORMACIJA O STANJU: Dom prepušten nemaru, “Kuća mira” bez konkretnih ulaganja i ovlaštenih zastupnika, portal Ramski vjesnik navodi „Općinsko vijeće Prozor-Rama na današnjoj je sjednici zaprimilo sve dokumente koji su mogli poslužiti današnjoj raspravi na temu Informacija o stanju u Javnoj ustanovi Dom za starije i nemoćne osobe “Rama” Šćit, Prozor-Rama“.

Istine radi, želimo podsjetiti da je Općina Prozor-Rama izgubila spor protiv HO Kuća mira započet 2019. godine, u kojem je tražila da joj se temeljem ulaganja prizna pravo suvlasništva na zgradi u omjeru 2/3 dijela Općina Prozor-Rama, a 1/3 dijela HO Kuća mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Na navedenu je presudu Općina Prozor-Rama na čelu sa načelnikom dr. Ivančevićem uložila Reviziju, koja je ovih dana odbijena od strane Vrhovnog suda Federacije BiH. Vijećnicima je uskraćena  ova informacija o presudi Vrhovnog suda FBiH.

U presudi Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine između ostaloga stoji: „Obzirom da u pogledu izgradnje predmetnog objekta nije zaključen pravni posao, niti je u postojećoj odluci i ugovoru o tome bilo šta regulisano, osim osnivanja Doma za stare i nemoćne osobe „Rama“, drugostepeni sud, kao i prvostepeni sud, primjenom odredbe člana 59. stav 1. ZOSP, kojom je propisano da zgrada koju neko izgradi na tuđem zemljištu pripada vlasniku zemljišta, u konkretnom slučaju tuženom kao vlasniku zemljišta, smatra da temeljem ulaganja u gradnji nekretnine u naravi zgrade nije formirano suvlasništvo stranaka na predmetnoj nekretnini-zgradi i zemljištu“.

Ukoliko je Općina iskreno željela raspravu o Domu ista bi svojim vijećnicima predala i ove dokumente/presude, stoga se svi pitamo zašto Općina skriva navedene presude od svojih vjećnika i ramske javnosti? Svi koji žele komunicirati istinu ramskoj javnosti neka znaju  slijedeće: Izgradnja Doma bila je blokirana sve vrijeme trajanja sudskih sporova, tj. od 2019.

Dakle, zbog ovog sudskog spora koji je inicirala Općina ništa se nije moglo raditi na Domu ne zbog Kuće mira i Andrije Jozića već zbog trajanja sudskog spora tužbe i Revizije podnesenih od strane Općine Prozor Rama.

Spor pred sudom je pravomoćno okončan u korist HO Kuća mira te su se stvorili pravni uvjeti za nastavak izgradnje.

U vremenu trajanja spora napravili smo analizu dugovanja prema izvođačima radova, koji nisu mali. Ovim poručujemo ramskoj javnosti da ćemo, ukoliko više ne budemo imali besmislenih blokada, naći rješenje da se projekt Doma završi.

Uz tešku gospodarsku situaciju i iseljavanje stanovništva iz Rame (pa čak i općinskih vijećnika),  neshvatljivi su nam ovakvi postupci Općine Prozor-Rama. Naglašavam, dobrobit i napredak Rame možemo postići jedino uz suradnju i zajedništvo, selekciju kadrova po načelu senzibiliteta za opće dobro, političko i ljudsko! Nažalost ramska općina je godinama koristila portal Ramski vjesnik za sijanje razdora, mržnje i obmana među ramskim pukom koji je već duboko podijeljen. Nadamo se da će jednog dana ta praksa za dobro Rame prestati.

Mir i dobro!

Fra Andrija Jozić, gvardijan