Islamska država uzima novac svojih neprijatelja u Damasku i Bagdadu, zarađujući milijune od prodaje nafte Asadovom režimu i oporezivanja, tvrdi se u dokumentarcu koji će biti objavljen na BBC-u.

U filmu naziva 'Najbogatija teroristička vojska na svijetu', službenici iz Washingtona, Bagdada i Kurdistana govore kako je ISIS usvojio pragmatični pristup 'porezu i potrošnji', izgrađujući carstvo čija se vrijednost procjenjuje na dvije milijarde dolara, piše Guardian.

Jedna od najvažnijih stavki prihoda Islamske države jest i nafta proizvedena na velikim poljima u istočnoj Siriji, a koju potom prodaju svom neprijatelju. 'Mnogo nafte ide Asadovm režimu. Postoji poslovna prilika, postoji potreba za njih oboje. Asadov režim treba naftu, ISIS treba novac i voljni su poslovati čak i ako se bore jedni protiv drugih'.

Informirani izvori s obje strane potvrđuju zajednički dogovor i kažu da ponekad sustav djeluje tako da ISIS opskrbljuje Siriju plinom u zamjenu za zalihe struje koja se proizvodi na području pod vlasti Asadova režima. Sirijska vlast negira da imaju bilo kakve dogovore s ISIS-om.

Na sjeveru Iraka, ISIS je do gotovine dolazio putem iračke vlade koja je do nedavno isplaćivala plaće svojim službenicima u Mosulu, gradu kojeg su islamisti osvojili prošlog ljeta.

Prema dr. Ashti Hawramiju, kurdistanskom ministru prirodnih izvora, novac se odvozi kamionima do Kirkuka, a potom se prebacuje u Mosul. 'To je način na koji novac kola jer ne ostaje pisani trag. To je gotovina. To je lagan novac. Gotovina u njihovim rukama', rekao je ministar.

Guverner Mosula, Atheel al-Nujaifi, potvrdio je da je novac isplaćen državnim službenicima u Mosulu putem lokalnih transfera novca, ali da su isplate nedavno prestale jer je ISIS dio novca prao kroz 'poreze'.

Abu Hajjar, najstariji bankar unutar ISIS-a, koji je uhićen prošlo ljeto, otkrio je kako je skupina financirala svoje razne operacije prebacujući milijune dolara gotovine borcima i njihovim obiteljima u Siriji i Iraku, prevozeći novac u automobilu.
'Dostavili bi 400.000 dolara provinciji Salahuddin, 700.000 skupini u Anbaru, i isto toliko skupini u Bagdadu', rekao je Abu Hajjar.

Kako bi izbjegli da ih se otkrije, kaže, sakrivao je novac ispod sjedala. 'Ne bi mi dali sav novac odjednom. Razbili su isplate na nekoliko dijelova i sve se isplaćivalo u dolarima', rekao je novinarima.

ISIS oporezuje gotovo svaki sektor, na način da prijete ubojstvima. Do novca dolaze iznudom, a tu iznudu nazivaju porezom.
'Svima nameću porez - poduzećima, farmaceutima, benzinskim crpkama, naftnim kompanijama. A ako ne plate, prijete da će na njih baciti granatu', zaključuje Hajjar. (dnevnik.hr)