Ako se do sada “u ime viših ciljeva” puno toga krilo, više se to neće moći ma što i tko pokušavao. U koaliciji na federalnoj razini u kojoj su SDA, HDZ i Demokratska fronta puno toga škripi i pojavile su se velike pukotine. Prvi je sve javno razotkrio predsjednik DF-a Željko Komšić kazavši: “Ja mogu sa svima razgovarati, ali trgovati neću i ne mogu. Konačno, zašto DF mora biti dio federalne vlasti, neka to budu SDP ili SBB, samo neka ovo krene.” Što je u  pozadini?

Otvorena vrata

Nema dvojbe da se u ovoj koaliciji igra dvostruka igra i da se sa svih strana čini sve kako bi se ona što više “izbušila”. Sve je zapelo zbog nepopunjenog Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH kojem nedostaju četiri izaslanika i koji još nije izabrao  potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. To mjesto pripalo je DF-u, ali on ne može osigurati dovoljnu potporu za svog kandidata i nastala je pat-situacija. Inače, u Klubu Srba najviše izaslanika ima SDP, šest, a slijedi ga SNSD Milorada Dodika s tri.

Dok ne bude izabran potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda, ne može se formirati ni Vlada. Zastoj je nastao i u potvrđivanju Denisa Zvizdića iz SDA za mandatara za sastav novog Vijeća ministara jer Dragan Čović, šef HDZ-a, ultimativno zahtijeva da se prvo uspostavi federalna vlast pa tek onda državna.

Bakir Izetbegović i SDA, ali i Dragan Čović i HDZ, sve što se događa oko Kluba Srba u Domu naroda uglavnom promatraju sa strane, ali i igraju svoju igru. Da je tako, potvrđuje i to što su se njih dvojica dogovorili da Komšić prekjučer razgovara s Čovićem, a ovaj sve prenese Izetbegoviću!?

-  Na SDA i DF-u je ovo riješiti – poručio je nakon tog razgovora Čović i znakovito podvukao: “Na SDA je vidjeti s kim može i kako može.”

- Mi ćemo na idućoj sjednici Doma naroda pokušati naći rješenje za izbor potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Ako se to ne dogodi, morat će se tražiti drugo rješenje, a to znači da netko drugi umjesto DF-a uđe u priču o formiranju vlasti – kazao je Komšić.

Izetbegović na ove prekjučerašnje izjave Komšića i Čovića uopće nije reagirao pa se s posebnom pozornošću čeka što će reći nakon što mu Komšić “saspe u lice”.

Prema informacijama s kojima raspolažemo, SDA, daleko od očiju javnosti, novonastalu situaciju nastoji iskoristiti za sebe i u svoju korist i ide čak tako daleko da krši i trguje s nekim ranijim dogovorima s Demokratskom frontom. Pojednostavljeno, pokušava DF staviti u poziciju svog poslušnika jurišajući na slabu točku te stranke jer ima samo jednog izaslanika u Klubu Srba Doma naroda i ako bi se koristio omiljeni rječnik ovdašnjih političara, onda bi se moglo reći da u svemu što se događa ima mnogo “muljaže”. Izvjesno je da Komšić na podređenu ulogu u koalicijskom odnosu sa SDA ni u snu neće pristati pogotovo što se ono što radi iza leđa SDA pokušava “sanirati” frazama u stilu “dogovor nam je potreban zbog interesa građana”.

Karte ispod stola

Istovremeno, kompletna krivnja za blokiranje izbora potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda nastoji se prebaciti na SDP čime se javnosti hoće pokazati da su Izetbegoviću, Čoviću i Dodiku čiste ruke. Oni koji bolje poznaju političke igre, znaju da njih trojica izravno ili preko posrednika imaju veze i da sukobe i svađe lako mogu zamijeniti dogovorima.

Ni sam Komšić ne vjeruje puno u priče da SDP opstruira izbor potpredsjednika Federacije iz reda Srba pa kaže: “Ako bi se Nermin Nikšić uputio u takvo što, bilo bi to kontraproduktivno i po njega i po SDP.” Time on, zapravo, otvara vrata za razgovore s Nikšićem i oni će se održati u tjednu koji dolazi. Izvjesno je da je Nikšić sada pred velikim izazovom i na ozbiljnoj kušnji i osobno i kao stranački predsjednik utoliko više i prije što je dobar dio članstva SDP-a za ujedinjenje s DF-om. S druge strane, iz SDP-a poručuju da su odlučili biti oporba i “stoga ništa nemamo s formiranjem vlasti”. Glavni odbor jest odlučio da SDP bude oporba i da nikoga ne predlaže u izvršnu vlast, ali neće biti nikakvo iznenađenje ako na zasjedanju 31. siječnja promijeni tu odluku i za početak izgradnje novih odnosa s DF-om podrži kandidata za potpredsjednika Federacije iz srpskog naroda kojeg predloži DF. I SBB je donio odluku da bude oporba, ali ona može biti ograničenog trajanja.

Informacije s kojima raspolažemo kažu da bi DF mogao razgovarati s te dvije stranke o pravljenju nove koalicije u kojoj ne bi bio SDA. U tom slučaju, u koaliciju na državnoj razini ne bi upao Dodikov SNSD nego bi ostao Savez za promjene.

Sve je to itekako poznato Izetbegoviću pa se i on nalazi “u tjesnacu”. SDA ima najviše zastupnika u Zastupničkom domu i većinu u Domu naroda Parlamenta BiH, najviše zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije i većinu u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda. Međutim, SDA ništa ne može sam i zbog toga je ušao u koaliciju s DF-om i pristao na zahtjeve koje je Komšić postavio. Razlaz s DF-om donio bi SDA-u i osobno Izetbegoviću grdne probleme – potres i unutarnje sukobe izazvao bi ulazak u dogovor sa SDP-om, a sa SBB-om pogotovo jer se ta stranka posvetila isključivo rasturanju SDA i eliminiranju Izetbegovića s političke scene.

Kako god, SDA-ovo igranje ispod stola, ali i nekih drugih aktera koji drže “bušilice u rukama”, zapalilo je političku atmosferu, a hlađenje ovisi o stavljanju svih karata na stol, i onih koji su u rukavima. Ako u konačnom razgovoru bez posrednika između Komšića i Izetbegovića ne bude poštovana dana riječ i on bude tek puko gašenje i stavljanje vatre pod kontrolu, politički požar zapalit će cijelu zemlju.

Dnevni list