Talijanska policija priopćila je danas da je u Napulju razbila mrežu krivotvoritelja novca koji su krivotvorene novčanice izvozili u Francusku, Španjolsku i Grčku, kao i da je uhitila nekoliko desetaka ljudi, uključujući troje Francuza.

Skupina je proizvela "ukupno oko šest milijuna eura" u novčanicama od 20, 50 i 100 eura, navodi se u priopćenju objavljenom po završetku istrage.

Zaplijenjeno oko 200.000 eura

Tijekom intervencije policije u sjedištu skupine zaplijenjeno je oko 200.000 eura u krivotvorenim novčanicama, a uhićeno je i sedam osoba, među kojima i tri francuska nabavljača, koji su upravo bili obavili kupovinu krivotvorenih eura i spremali se vratiti u Francusku, navodi se u priopćenju.

Sjedište mreže i tiskara krivotvorenih novčanica nalazili su se u stanu u Napulju u zoni pod kontrolom mafijaškog klana kojemu su krivotvoritelji plaćali uslugu osiguranja, javlja Hina.

Skupina je djelovala po principu uobičajene trgovačke djelatnosti, s radnim vremenom svakim danom od 9 do 17 sati, a nedjeljom do 13 sati, navodi policija.

Novčanice zvali Maradona ili Pele

Kupci krivotvorenih novčanica mogli su birati i kvalitetu krivotvorine.

Novčanice od 50 eura nazvane su "Maradona", po argentinskoj zvijezdi Diegu Maradoni koji je igrao za Napoli, ili "Pelé", po brazilskoj nogometnoj zvijezdi.

U sklopu ove istrage, sud u Napulju izdao je 63 naloga za uhićenje, od kojih su neke osobe pritvorene, a neke se nalaze u kućnom pritvoru.