Ruski zastupnici u utorak su napravili prvi korak prema odobrenju dvaju zakona koji će vladi omogućiti da obaveže tvrtke na opskrbu vojske robom a njihove zaposlenike na prekovremeni rad kako bi podržali rusku invaziju Ukrajine.

Ta je inicijativa došla nakon više od četiri mjeseca kako je Rusi zovu ''posebne vojne operacije'', zbog koje su zapadne zemlje nametnule val sankcija protiv Moskve, prenosi agencija Hina.

Prema jednom prijedlogu zakona – koji je u prvom čitanju odobrila Državna duma, donji dom parlamenta – određuje se da bi država mogla nametnuti ''posebne gospodarske mjere'' za vrijeme vojnih operacija te zahtijevati da tvrtke opskrbljuju vojsku robom i uslugama na zahtjev ruske vlade.

U objašnjenju prijedloga zakona navodi se da vojska treba nove materijale i popravak oružja kako bi nastavila kampanju u Ukrajini.

''Potreba da se promptno ispune ti zahtjevi, pogotovo s obzirom na sankcije protiv Rusije i ruskih pravnih osoba zahtijeva od nas da privremeno usredotočimo svoj fokus na određene sektore gospodarstva (…) i organiziramo opskrbu resursima putem nabave u državne obrambene svrhe'', navodi se u objašnjenju.

Drugi prijedlog zakona, također prihvaćen u prvom čitanju, izmijenio bi zakon o radu kako bi se vladi dalo pravo reguliranja radnog vremena i određivanja slobodnih dana u određenim tvrtkama.

To bi značilo da bi vlada mogla prisiliti zaposlenike tvrtki koje opskrbljuju vojsku robom da rade noću, vikendom i praznicima, i bez godišnjeg odmora.

Prijedloge obaju zakona ruska vlada podnijela je Državnoj dumi. Oni još trebaju proći drugo i treće čitanje, treba ih razmotriti gornji dom parlamenta i potpisati predsjednik Vladimir Putin kako bi postali zakoni.