Odvjetnici Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili od Sudskog vijeća Haškog tribunala da Mladića pusti na privremenu slobodu, s obzirom na to, kako navode, da je njegovo zdravstveno stanje „potencijelo životno ugroženo“.

U hitnom podnesku sucima Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, Mladićevi branitelji navode da je hospitalizacija njihovog klijenta potrebna kako bi se „ublažile posljedice šest godina pritvora“.

"U skladu s više medicinskih nalaza koje prilažemo, jasno je da je Mladićevo zdravlje narušeno kroničnim i novim prijatnjama, koje se pogoršavaju što duže on boravi u pritvorskom okruženju“, navodi se u podnesku.

Odvjetnici su priložili mišljenja trojice doktora, koji su naveli da se Mladiću ne omogućuje primjeren tretman u pritvorskoj jedinici, te da ovi propusti dovode do „ozbiljnog pogoršanja zdravstvene situacije“.

Lukić i Ivetić su naveli da su vlasti Ruske Federacije izrazile spremnost da daju garancije za Mladića jer bi on na liječenju boravio na njihovom teritoriju.

Mladić je kao komandant VRS-a optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, teror stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012., a u pritvoru se nalazi od svibnja 2011. godine.

U podnesku sudijama, Mladićev tim navodi da uz kronične tegobe koje Mladić ima zbog starosti i više moždanih udara koje je pretrpio, početkom ovog mjeseca je doživio „naglo i ozbiljno pogoršanje stanja“.

„Ovi novi simptomi su znakovi koji alarmiraju na mogućnost novog moždanog ili srčanog udara, koji može dovesti do smrti“, navodi se u podnesku.

Navode da nema opasnosti od bijega, jer je Mladić jako bolestan i jer je Ruska Federacija dala garanciju, kao i da boravak na slobodi neće utjecati na svjedoke i žrtve jer će Mladić boraviti daleko u Rusiji.

Suci će odluku donijeti naknadno, javio je BIRN.