Najmanje 49 osoba ubijeno je u oružanim terorističkim napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu, u Novom Zelandu.

Novozelandska policija potvrdila je kako su nepoznati napadači izveli oružani napad na džamiju Al-Noor u regiji Hagley Park, te na jednu džamiju u regiji Linwood, obje u gradu Christchurchu.

''U napadu je ubijeno najmanje 40 osoba. Ono što mogu kazati jeste da je ovo jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda. Ono što se ovdje dogodilo je dosad neviđen čin nasilja - kazala je ranije premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, prenosi agencija Anadolija.    

Napadi su izvedeni tijekom obavljanja džuma-namaza, zajedničke molitve muslimana petkom, a iz policije također navode kako su nakon napada uhićene četiri osobe, među kojima i jedna žena.  
 

Nakon oružanog napada, novozelandska policija upozorila je da se zatvore sve džamije u zemlji.  

U međuvremenu, australijski premijer Scott Morisson je potvrdio da je državljanin Australije jedan od napadača na džamije u Novom Zelandu  

Šef policije Novog Zelanda Mike Bush izjavio je kako još uvijek ne može govoriti o broju poginulih i ranjenih u napadima. Nakon napada u Christchurcu obustavljena je nastava u školama, blokirane su brojne ulice, u bolnicama rade odjeli samo za hitne slučajeve, snage sigurnosti su u stanju alarma.