Ovogodišnji proračun Federacije BiH težak blizu 7,5 milijardi maraka, usvojen je, a s njim se ponovo otvorila mlgućnost za famozno akontativno usklađivanje mirovina.

Riječ je o modelu prema kojem se mirovine uvećane po osnovu redovitog usklađivanja, koje je inače zakonska odredba svakog 15. travnja, isplaćuju unaprijed.

Taj model je primijenjen lani zbog teškog položaja ove populacije, kada je odluka o tome donesena krajem siječnja, a isplata uvećanih primanja u postotku koji je rezultat rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u protekloj godini počela je u veljači.

Nakon što je Proračun usvojen, akontativno usklađivanje bi bilo izvršeno i ove godine.

– Nažalost, zbog odluke o privremenom financiranju, taj model je bio neizvjestan, međutim, situacija se promijenila nakon što je Vlada FBiH usvojila proračun i uputila ga u Parlament na usvajanje. Nakon što je proračun danas usvojen, Vlada FBiH ima mogućnost donijeti odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, što će se, vjerujemo, i dogoditi – rekao je za Avaz.ba Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO).

Kvesić nije mogao govoriti o tome hoće li u slučaju primjene akontativnog modela mirovine biti uvećane za šest posto, kako se to ranije iznosilo, naglasivši da je za to potrebno pričekati službene podatke Federalnog zavoda za statistiku potrebne za određivanje iznosa usklađivanja.

Moguće korekcije

Iako im je ranije Federalni zavod za statistiku dostavio podatke, odnosno projekciju o tome da iznos usklađivanja za mirovine iznosi šest posto ili, preciznije, između pet i sedam posto, ipak, kako doznaje Avaz.ba, mirovine će biti uvećane za pet posto. To će biti učinjeno zbog mogućih korekcija potrebnih parametara i činjenice da je riječ o isplati unaprijed, a u slučaju da taj iznos bude veći, umirovljenick će u svibnju dobiti razliku za prethodna tri mjeseca.

U Savezu udruga umirovljenika vjeruju da će biti primijenjeno akontativno usklađivanje mirovina. Iako ne mogu utjecati na postotak, odnosno iznos prema kojem se usklađuju mirovine, naglasili su kako će im u ovoj situaciji svako povećanje njihovih primanja, posebno onima s najnižim mirovinama, dobro doći.