Raspucanci su u posljednje vrijeme najpopularniji božićni kolačići, a Vedran i Mihaela iz Studija Kotluša otkrili su nam kako ih razigrati i napraviti najšareniju verziju koja će razveseliti družinu za vašim stolom

Mnogi vole čokoladne raspucance i verzije s narančama i mandarinama, ali odlični su i oni s limunom. Recepti su manje više svi slični, no, gastro.24sata.hr donosi recept koji ima savršeni omjer i savršen sistem pripremanja i pečenja kako bi "raspuklice" ispale što ljepše.

Sastojci:

2 jaja

200 g šećera

50 g maslaca

prstohvat soli

naribana korica 1 limuna

40 ml ulja žličica ekstrakta vanilije

350 g brašna

1 prašak za pecivo

2 žlice soka od limuna

100 g šećera u prahu (za uvaljati)

50 g šećera kristal (za uvaljati)  

Priprema:

Izmutiti cijela jaja sa šećerom, maslacem i uljem. Dodati ekstrakt vanilije, koricu  i sok limuna te na kraju lagano umiješati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Kad dobijete lijepu glatku smjesu, stavite u frižider na hlađenje. Što hladnija i tvrđa, to bolje. Lakše ćete oblikovati kuglice i ljepše će vam se ispeći, dobiti ćete najbolji "raspuknuti" efekt. Kuglice radite veličine oraha, prvo uvaljate u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, nekih 10-15 min. U sredini trebaju ostati malo mekši, stajanjem će doći na svoje.  

Čuvajte u zatvorenoj kutiji!