Tisuće hrvatskih navijača dočekalo je hrvatske rukometaše, nakon osvojenog srebra na Europskom rukometnom prvenstvu na središnjem zagrebačkom trgu.

Rukometaši su ranoi jutros sletjeli na za zagrebački aerodrom gdje ih je dočekalo 300-tinjak navijača, a puno više ih se okupilo na glavnom gradskom trgu u Zagrebu. gdje su građane zabavili Zaprešić Boysi.

Malo iza 12:30 na Trg su stigli hrvatski sportski junaci i jedan po jedan počeli izlaziti na pozornicu.

Pretohodno su se u dobrom raspoloženju vozili kroz grad u autobusu.

Nakon što su se rukometaši popeli na binu, erupcija oduševljenja nastala je među razdraganim navijačima, a čast da prvi uzme mikrofon i obrati se pripala je izborniku Lini Červaru koji koji je održao vrlo strastven govor.

Drage Zagrepčanke i Zagrepčani, ponosan sam da sam sa strašću i neizmjernom ljubavi vodio našu reprezentaciju. Zahvalan sam svim generacijama i ovoj reprezentaciji koja je pokazala nevjerojatno zajedništvo. Radujem se da ovdje vidim puno djece i puno mladeži. Zato govorim, roditelji vodite svoju djecu i pomognite im kad im je teško.

A molim i djecu za beskrajnu zahvalnost prema svojim roditeljima da im znate reći hvala. I nema toga koji će nam uzeti obitelj, obitelj je kolijevka života. I ovi dečki su pokazali kako se bori kad je najteže. Još nešto sam Vam htio reći. Da, dobili smo državu, ali imamo sve manje djece. Zato nam treba zajedništvo svaki dan. Da bismo opet išli u budućnost trebaju se poštivati univerzalne vrijednosti, a to su istina, pravednost i ljubav, kazao je Červar između ostaloga.
 

Navijačima se obratio i najbolji igrač Eura, Domagoj Duvnjak.

Ja nisam govornik kao Lino, ali ispričavam se što ste se morali nervirat. Ali dao Bog da se vi uvijek nervirate i živcirate, a da mi donesemo medalju doma. Od srca vam hvala u ime cijele ekipe. Nadamo se da ovo nije zadnji doček. Jučer smo malo proslavili medalju i imamo vjerojatno i novu himnu, rekao je Duvnjak i potom krenuo s ostalim igračima pjevati Željku Musi.

Da nam je netko rekao da ćemo igrati finale Europskog prvenstva prije turnira, ne bi vjerovali. Navijači su pokazali koliko nas vole, rekli smo da je ova medalja za sve vas. Radni je dan, podne je, hladno je, ali to je energija i ljubav koju smo osjećali kroz cijeli turnir, rekao je Luka Stepančić.

Ponosan sam na vas, bili ste veliki vjetar u leđa cijeli turnir, želim vam se zahvaliti. Bili smo tužni poslije poraza, ali kada ovo vidimo, stvarno smo presretni”, rekao je mostarac Igor Karačić na bini.

Publici se obratio i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba kojega je dio publike izviždao, ali on se zahvalio hrvatskim rukometašima na još jednom priređenom veselju.

Stvarno ne znam što bih rekao. Lijepo li je Hrvat biti. Ovo je veliki uspjeh za cijeli rukomet, veliki rezultat i nismo znali što očekivati. Ovo je stvarno predivno, zahvalio bih se ovim ljudima. Ovo možemo samo mi Hrvati, samo mi imamo tu borbenost na terenu i navijače koji nas ovako prate. Možemo biti ponosni, kaže Luka Cindrić.

A delirij na pozornici nastao je kad je je na pozornicu stigao Mate Bulić i kad je s rukometašima zapjevao “Moju Hercegovinu”.

Doček reprezentacije organizirali su Grad Zagreb i Hrvatski rukometni savez.

Sedmorici rukometaša iz Hercegovine bit će poslijepodne u 19 sati priređen i veliki doček u Mostaru.