Da li ste za promjenu ustavnog uređenja BiH i za ukidanje Republike Srpske? Ovim referendumskim pitanjem prijete predstavnici SDA, ukoliko RS 25. rujna provede referendum o Danu Republike.

– Ovim što radi Milorad Dodik ozbiljno su poljuljani temelji Deytonskog mirovnog sporazuma. Ovo je urušavanje Deytona, a kada urušavate Deyton imate pravo i mogućnost da na nivou države raspisujete što hoćete, pa i referendum da li BiH treba da ima ovakvo ustavno uređenje. Jer, ako jednom narodu, koji je protjeran genocidom, oduzimate pravo na život u jednom od entiteta ili ako Bošnjacima oduzimate pravo da svoj jezik nazivaju „bosanskim“, onda se zapitajte kome treba ovakva RS. Ako Milorad Dodik namjerava da vrši represiju i nastavlja politiku 90-ih, odnosno etnički čistih prostora, onda treba otvoriti i pitanje ovakvog ustavnog uređenja države i entiteta – poručuje poslanik SDA u NS RS Nedim Čivić.

On tvrdi da je „sve moguće“, pa tako i na nivou BiH osigurati uvjete i većinu za provođenje referenduma o promjeni ustavnog uređenja BiH. Ipak, smatra da je sve moguće izbjeći, ako se u RS sprovede odluka Ustavnog suda BiH o 9. siječnju.

– Uvjeren sam da Dodik moli Boga da Bošnjaci ulože veto u Vijeću naroda RS, kako bi se odluka o referendumu u RS osporila. Koliko god u javnost slao jednu priču, duboko u sebi zna da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da će prije ili kasnije, kao što je bilo sa himnom, grbom i prefiksom „srpski“ u gradovima RS, na kraju ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, po kojoj se 9. siječanj neće slaviti kao Dan Republike – uvjeren je Čivić, prenosi EuroBlic.

Međutim, srpski predstavnici u institucijama BiH poručuju da ne postoje ustavne mogućnosti za održavanje referenduma na nivou BiH i prekrajanje unutrašnje strukture BiH.

– Čak i da je predviđeno, sve bi bilo u okvirima postojećeg načina odlučivanja sa mogućnošću entitetske blokade. Realno nije moguće organizirati referendum na nivou BiH niti eventualni referendum na nivou Federacije može uticati na ustavnu kompoziciju BiH. To je pucanj u prazno – kaže poslanik NDP u parlamentu BiH Momčilo Novaković, prenosi EuroBlic.
I poslanik SNSD Milica Marković poručuje da priča o referendumu na nivou BiH “nema veze sa stvarnim životom”.

– Možda jedino bošnjački političari namjeravaju da pokrenu pitanje ustavnih promjena, a nakon toga i o statusu RS, ali i to je nemoguća misija. Valjda im je jasno da to nikada neće proći u Parlamentu BiH, jer će se blokirati entitetskim glasanjem – ističe Markovićeva, prenosi EuroBlic.

Preispitivanje

Predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da će, ukoliko Ustavni sud BiH poništi odluku o Danu Republike, biti preispitana skupštinska odluka o raspisivanju referenduma u Srpskoj.
On je istakao da, prema Ustavu RS, NS ima pravo da usvoji odluku o raspisivanju referenduma.

EuroBlic