Kantonalni odbor SDP-a Tuzla je donio je u ponedjeljak odluku o ulasku u vlast u Tuzlanskom kantonu i koalicijskim razgovorima s blokom stranaka s kojima može formirati skupštinsku većinu. Iako to nije precizirano u zaključku, koalicijske razgovore će početi s blokom stranaka koje predvodi SDA-a koji broji 16 zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

No, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je za Dnevni avaz kako se pokazalo da je dio Kantonalnog odbora i mali dio kluba zastupnika odlučio prekršiti odluke organa SDP BiH.

''Zatražit ću izvještaj sa sjednice kantonalnog odbora jer prema mojim informacijama, kao ni na prethodnoj sjednici, ni danas nije bilo kvoruma za odlučivanje. To očito rukovodstvu Kantonalne organizacije nije smetalo da donese takvu neprovodivu odluku'', kazao je Nikšić.

Istaknuo je kako se ne želi baviti špekulacijama o razlozima ove odluke, ali da je za njega jasno da su u ovom slučaju prekršene odluke organa SDP BiH i Statut SDP-a.

''Nadam se da su oni koji su isforsirali pokuśaj donošenja nestatutarne odluke svjesni svojih postupaka i posljedica koje će ona proizvesti. Jedno je sigurno, odluke organa SDP BiH su na snazi i neće se mijenjati, odnosno SDP BiH neće koalirati sa SDA, HDZ i SNSD. Oni pojedinci koji to žele iz njima poznatih razloga svakako mogu, ali kao pojedinci, a nikako u ime niti kao dio Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine'', zaključio je Nikšić.