Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak otkrio je kako su poslovale ključne kompanije najvećeg domaćeg koncerna. Ispravci vrijednosti pojedinih stavki su golemi, ali je velika većina tih ispravaka jednokratne prirode.

Ramljak je rekao kako se na ovim izvještajima radilo pet mjeseci i to vrlo intenzivno. 'Agrokor je vrlo kompleksan sustav, pomiješan međusobnim odnosima. Došli smo do rezultata koji su realni i koji realno odražavaju vrijednost ove kompanije', rekao je.

Najznačajniji utjecaj na rezultat kompanija u 2016. godini su rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, što je većinu kompanija otjeralo u gubitke.

Prema objavljenim rezultatima, Ledo je prošlu godinu zaključio s gubitkom od 270 milijuna kuna, Jamnica je izgubila 317 milijuna kuna, Vupik 51 milijun kuna, Belje 45 milijuna kuna, PIK Vinkovci 233 milijuna kuna, Zvijezda 146 milijuna kuna i PIK Vrbovec osam milijuna kuna. Ovih sedam kompanija lani je izgubilo ukupno 1,07 milijardi kuna.

Najveći gubitnik, očekivano je Konzum, koji je 2016., zaključio s minusom od 1,85 milijardi kuna, dok je Tisak izgubio 388 milijuna kuna.  Konzum je za 2015. objavio dobit od 235 milijuna kuna, no zapravo je bio u gubitku od 1,4 milijarde kuna.

Devet ključnih kompanija ukupno je ostvarilo gubitak od 3,3 milijarde kuna.

Glavno obilježje objavljenih revidiranih poslovnih rezultata veliki su otpisi vrijednosti, primjerice građevina ili zaliha. Najbolji je primjer Belje, kojem je revizija odrezala 454 milijuna kuna vrijednosti na zalihama temeljen svođenja na neto utrživu vrijednost. Isto tako u slučaju PIK Vinkovaca smanjena je vrijednost građevina i zaliha za oko 350 milijuna kuna, kao i vrijednost precijenjenih ulaganja.

Kod Leda su prepravljena i neevidentirana potraživanja i obveze po regresnim mjenicama, dok je kratkotrajna imovina umanjena za 551 milijun kuna što se odnosi na zajmove i potraživanja od drugih Agrokorovih kompanija.

Jamnica u svojim knjigama uopće nije evidentirala potraživanja i obveze po mjenicama, što je sada ispravljeno, dok su iz računa dobiti i gubitka prepravljene pozicije rabata, popusta i troškova, koji su u prethodnim razdobljima bili prikazani kao troškovi, a ne umanjenje prihoda. Iznos tih troškova, zajedno s rezervacijama za potraživanja od drugih kompanija unutar Agrokora je oko 650 milijuna kuna.

Paralelno s financijskim restrukturiranjem provodi se i operativno restrukturiranje kompanija, a najveći pomaci u tom pogledu se očekuju upravo u kompanijama koje su imale najznačajnije uskladbe kao primjerice Konzum.

Negativan kapital koji je proizašao iz provedenih uskladbi će se adresirati kroz prijedlog nagodbe na kojem Izvanredna uprava sa svojim timovima intenzivno radi, poručeno je iz Agrokora.