Na prvom, kao takvom, Festivalu kulenove seke u Velikoj pokraj Požege učešće u kulturno-zabavnom programu velik doprinos su dala kulturno umjetnička društva koja su svojim angažmanom vratila sjećanja na dane iz nekadašnjeg vremena čiji su se članovi opremili u narodne nošnje uredivši stolove za blagovanje na kojima su se mogla naći stara tradicijska jela koja su pripremala stara pokoljena naših baka i prabaka.

I ovoga su puta ostali dominantni i plijenili pozornost brojnih sudionika i gostiju članovi Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice na čelu sa svojim predsjednikom Jurom Vidakušićem koji su po ne znamo koji puta dočarali tradiciju i nekadašnje življenje u svom rodnom kraju.

Uz tradicijski uređeni stol na autohtoni način Ramci su nominirali svoju članicu društva na natjecanju za najljepšu divojku i snašu na toj manifestaciji. U jakoj konkurenciji za prvu pratilju izabrana je članica Zavičajnog KUD-a Rama Katarina Vidakušić koja je bila opremljena u izvornu narodnu nošnju koja se nekada, a danas malo rjeđe, svakodnevno nosila u tome prelijepom ramskom zavičaju koji je svakom putniku namjerniku ugoda za dušu vidjeti jezero i crkvu na Šćitu ali i sve druge prekrasne prirodne ljepote koje se rijetko gdje mogu vidjeti.

Ponosno je stupala Katarina Vidakušić i pred prosudbenim povjerenstvom pokazala raskoš ljepote narodne nošnje koja je stara više 50 godina za što je dobila veliki aplauz kako zbog svoje ljepote tako i zbog ljepote nošnje.

Lentu i nagradu uručio joj je a tko drugi nego Ramski zet, aktualni župan požeško-slavonski Alojz Tomašević koji također nije skrivao zadovoljstvo što mu je pripala čast okititi mladu Ramkinju na što je bio izuzetno ponosan i radostan.

Na manifestaciji Festivala kulinove seke bio je još jedan uspjeh za Ramce. Ante Tomić iz Pleternice dobio je brončanu plaketu za taj Slavonski proizvod koji je napravio i dao na ocjenjivanje. Zahtjevno je napraviti tu deliciju i osušiti je kako bi bila spremna za konzumaciju što nije bio problem za Antu. Time je dokazao da je uz svoju tradiciju do koje drži prihvatio i one običaje u mjestu u kojem živi poštivajući tradiciju i običaje toga mjesta ali očekuje da se i njegovo isto tako i njegova poštuje.

Brončanu plaketu mu je uručio zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha koji je ujedno i bio u prosudbenom stručnom povjerenstvu u ocjenjivanju kulinove seke.  

Dražen Krstanović / pozega.eu