Pod pokroviteljstvom grada Pleternice, a uz blagdan sv. Nikole zaštitnika toga grada Zavičajno kulturno umjetničko društva „Rama“ iz Pleternice organiziralo je u sportskoj dvorani svoju 10. priredbu „Običaji starog zavičaja“.

Nakon što je „Vječita mladost“ mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika grada Pleternice izveo državnu himnu sudionike i goste pozdravio je Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD „Rama“.

-Nisam očekivao da ćemo izdržati sve ove godine, imamo oko 25 članova, kroz ovih deset godina našeg rada svaki voditelj folkloraša je dao svoj doprinos, a naša je želja bila da obogatimo Pleternicu i ovaj kraj ramskim običajima i izvornim nošnjama – istakao je Vidakušić i dodao da su kroz ovu godinu imali 30 nastupa dok su posebno ponosni što su sudjelovali u snimanju dokumentarnog filma HTV-a „Ramci negdje drugdje“ koji je dobio niz nagrada.

Prigodnim riječima smotru „Običaji starog zavičaja“ otvorila je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

-Vi cijenite kulturnu baštinu hrvatskog naroda, pa vam zahvaljujem na tom očuvanju tradicije, a budite ustrajni i nadalje njegujući običaje i tradiciju. Potom su nastupile Pleterničke mažoretkinje, te gostujuća  kulturno-umjetničkih društava.

Uz domaćine KUD „Rama“ tu su bili KUD „Tkanica“ iz Okučana, Udruga Slovaka „Franjo Strapač“ iz Našičkog Markovca, Udruga Ukrajinaca „Andrij Pelih“ iz Šumeća kraj Slavonskog Broda, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca, te „Češka beseda“ iz Kaptola predstavljajući se  izvornim nošnjama i  običajima svojih krajeva.

Nakon programa uslijedit će zajedničko cjelovečernje druženje svih sudionika, a za gledatelje  je ulaz na priredbu bio besplatan.