Gastro manifestacija „Sarmijada“ koja se u Požegi održala 3. godinu za redom niti ovu godinu nije mogla proći bez Ramaca odnosno članova Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice. Sredile se neviste i obukle svoje nošnje na svoj veliki ponos i diku te su uz svoje muške članove, koji su također bili u nošnjama, i ovoga puta plijenile pažnju na toj manifestaciji.

Tako su Ramci zaokupirali veliki stol u hotelu „Grgin dol“ gdje se održava manifestacija te ga uredili i ispunili svaki djelić stola sa tradicijskim jelima i priborom iz svog zavičaja kojeg ponosno predstavljaju i u svakoj se prigodi s njime diče. Bila je jaka konkurencija, bilo je još desetak stolova uređenih na ovakve ili onakve tradicijske načine ali Ramci su i ovoga puta dojmili stručnu komisiju koja je najviše dala bodova Ramcima kojima je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha uručio priznanje naglasivši kako im najiskrenije čestita jer njeguju, čuvaju i pronose tradiciju iz svoga kraja, kršnog zavičaja.

Odvažile su se Ramkinje napraviti i sarmu te se i u toj se „disciplini“ natjecati. Način na koji su taj specijalitet spremale nekada davno i u Rami, uz neke kulinarske tajne koje su naučile u Slavoniji, i uspjele su se nametnuti i privući pažnju stručnog peteročlanog povjerenstva. U veoma jakoj konkurenciji osvojile su treće mjesto u čemu je svakako pomogla prezentacija tog proizvoda kojeg je pred komisijom predstavila Danica Vidakušić, a sigurno je starinski pribor, tanjur, nož i vilica, u jednom dijelu potpomogao da se dobije nagrada uz vrhunsku sarmu koja je nakon kušanja i mnoge druge zadivila sa svojom kvalitetom.

Što je drugo preostalo Ramkinjama već zapjevati i svojim pjesmama dozivati i one uglednike koji su došli na tu manifestaciju. Tako je njih došao pozdraviti i gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović, njegov zamjenik Darko Puljašić, a u nekoliko navrata „na mezu“ je dolazio i zamjenik župana Ferdinand Troha veliki gurman i dobar poznavatelj starih tradicijskih jela koje ga uvijek kod Ramaca ne ostave ravnodušnim.  

Što je drugo preostalo i novinarima koji su se tamo zatekli pa su i oni zavirili u ponuđene ramske specijalitete koji su jako dobro poznati jednom od njih, koji je potpisnik ovih redaka, a inače je oženio Ramkinju iz obitelji Barišić koji su se nastanili u Tekiću selu pokraj Jakšića.
 
Dražen Krstanović