Brojne su se obitelji davnih godina odlučile odselit iz Rame i otići u nepoznato jer su ih „razne muke“ natjerale kako bi našle bolje mjesto pod suncem, kako roditelji za sebe tako i za svoju djecu.

Nakon teškog propaćenog vremena obitelj, danas pokojnog Mate Žuljevića, koji je tada jako dobro osjetio „zub“ komunističkog vremena, odvažio se odseliti u Slavoniju, okolicu Požege, u Srednje selo, sa svojom družicom Janjom, r. Ćavar, i svojih troje male djece, Ive, zvanog Iće, Ante i Anđe. Davne 1959. godine napustili su svoju rodnu Ramsku grudu i otišli u nepoznato. Odselili su kada je još nije bio toliki val iseljavanja već i tada iz napaćene Rame.

Bilo je teško vrijeme, jedva da se preživljavalo, pokojni Mate radio je u obližnjem kamenolomu, borio se, od svojih usta odvajao je koru kruha kako bi prehranio svoju Janju i svoju djecu.

Godine su prolazile, djeca odrastala, a već se od malih nogu moglo naslutiti kako će Ivo-Ićo nešto više u životu postići. Ićo, koji je rođen 1947. godine oženio se 1968. i u braku sa svojom Marijom-Marom podigao je tri sina i jednu kćer.

Ićo se uspijeva zaposliti u tadašnjoj Ljevaonici, današnjem Plamenu gdje je radio 11 godina kao ekonom u menzi. Nije mu bilo loše u Ljevaonici ali je imao samopouzdanje u sebe pa se 1980. godine odvažio i imao hrabrosti upustiti u privatni biznis. Kupio je jedan kamion koji je tada bio star 23 godine. Prvo je zaposlio jednog vozača koji je jedno kraće vrijeme vozio taj kamion. Kada je Ićo vidio da se od prijevoza može zaraditi za koru kruha krenuo je biti „sam sebi gazda“ i postao je privatni prijevoznik. Danas Ićo ima niti manje niti više već 54 kamiona. Kroz dugi niz godina poslovanja nisu cvale ruže. Uvijek je trebalo radit i samo raditi kako bi rezultat poslovanja bio što bolji, u čemu je iz godine u godinu Ićo uspijevao. Kako su godine odmicale, obitelj se povećavala, djeca odrastala, svatko je tražio nešto više za sebe. Uspio je u odgoju, oženili se sinovi, kći se udala tako da je Ićo danas ponosni djed devetero unučadi.
 
Unatoč teškim vremenima Ićo je bio uporan, uspijevao je i nije se bojao izazova. Danas je Ićo ugledni gospodarstvenik, vlasnik tvrtke Metalija trans d.o.o. koja zapošljava 220 radnika.

Uz transport-prijevozništvo raširio je grane poslovanja na diskontne trgovine pićem, maloprodajne trgovine mješovitom, pokretne trgovine, a unazad više od godinu dana ima i vlastitu pekaru iz koje opskrbljuje pekarskim proizvodima vlastite trgovine.

S diskontnim trgovinama pićem prisutan je u tri županije, matičnu Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Sisačko-moslavačku. U sklopu tvrtke posluje i 56 maloprodajnih trgovina uz tendenciju širenja poslovanja u svakom vidu vezanom kako za prijevoz tako i trgovinu.

Ićo naglašava da ne može izdvojiti i istaći neku od grana poslovanja koja je glavna i primarna jer kako kaže jedno bez drugog ne ide i da je to uspjeh u poslovanju.

Kamione Metalija transa moguće je vidjeti na cestama diljem Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine ali i EU zemalja. Ićo s ponosom ističe veoma uspješnu dugogodišnju poslovnu suradnju sa velikim proizvodnim tvrtkama, Zagrebačkom i Calsberg pivovarom, Zvečevom, Podravkom, Spin valisom i dr. Dok smo obilazili centralno skladište Ićo nam je isticao kako u njegovoj tvrtki rade njegovi sinovi, kći, snaje ali i unuci, na što je veoma ponosan.     

Mnogo bi se toga moglo još pisati i napisati o uspješnom uglednom Ramcu Ivi-Ići Žuljeviću koji živi u Slavoniji, koji nije zaboravio svoju rodnu grudu, koju često u svim značajnijim prigodama posjećuje, a običaje iz svog zavičaja njeguje posebice djelujući kroz Ramsku zajednicu Požega u kojoj je jedan od aktivnijih članova.
 
Dražen Krstanović