Naši suvremenici u Rami su se naslušali raznih priča o maltretiranju i ponižavanju Ramljaka od strane vlastodržaca koji su se smjenjivali smjenama različitih sistema i sustava na ovim prostorima.

Valjda poučeni tim lošim iskustvima svojih predaka Ramljaci su čvrsto odlučili.
Nikada više Ramljak neće poviti kičmu!
Nikada više Ramljak neće hodati pognute glave po svojoj Rami!
Radije ide u svijet bijeli pa kako mu bude!
Kažu da rat nikada nikome nije donio ništa dobroga, no, upitno je li to baš tako!?
Nama je Ramljacima rat donio i više nego smo mogli očekivati.

Donio nam je vlasti koje su ustvari isti ljudi pod različitim nazivljima od rata do sada, koje su nam osigurale slobode koje prije nismo mogli ni sanjati.

Prije, ako si imalo sumnjiv vlastima uzmu ti pasoš i nema majci mrdanja, a sada, ako si imalo sumnjiv vlastima dadnu ti putovnicu i naberi!

Prije, ako si imalo hrvatski orijentiran nisi smio  hrvatski misliti, a naročito govoriti, ili ne daj Bože pjevati, odmah te vode do Sliške i Danka, a sada čim naslute da si hrvatski nastrojen odmah te deportiraju u Hrvatsku!
Prije se ilegalno bježalo na zapad, a sada nam organiziraju autobuse!
Prije se krilo i bježalo od doušnika, sada se s njima pije kava i rakija!
Prije dedo Hrvate progonio, sada je unuk dedu naslijedio!
Prije su "naši" bili okrenuti ka zapadu, a "njihovi" ka istoku, a sada su "naši" na zapadu, a "njihovi" tu! Prije su u Marinu pećinu ulazili samo oni koje bi Mare pustila, a sada ulaze oni koje pute makroi!

Prije su oni koji su iznijeli teret rata, zapovjednici i hrabri ratnici, bili sve, bez njih se nije ništa moglo niti  smjelo dogoditi u općini, a ni šire, naravno oni živi, a oni poginuli su bili svetinja o kojoj su pričali svi, učili djecu u školama o njihovom herojstvu!

A sada, oni koji su preživjeli, a bili su zapovjednici, uglavnom su u egzilu jer su protiv njih podignute ili pripremljene optužnice, a onih poginulih se sjete tek po koji prijatelj i baš uža rodbina!

Prije su poražene snage bile potpuno obespravljene u svakom smislu, i potjerane na margine svih životnih segmenata, uz česte gubitke građanskih prava, a napose javnog djelovanja!

A sada, sada te snage vedre i oblače, iživljavaju se nad pobjednicima, sada olovkom i politikom kad već nisu mogli oružjem!
Mnogi bi i danas radije na ljutu ranu stavljali umjesto ljute trave koja je dokazano učinkovita, samo običnu crvenu maramu koja nema nikakva ljekovita svojstva, ali ima prednost nad ljutom travom zbog boje, boja joj je boja krvi!!!

Ivan Filipović

***Stavovi izneseni u kolumni su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala Rama-Prozor.info