„Doživi Ramu“ je slogan službene turistička web stranice Rame koja će biti puštena u rad tijekom idućeg mjeseca. Nastala je kroz projekt „Jačanje turističke prepoznatljivosti općine Prozor-Rama“ koji je financirana od strane Općine Prozor-Rame i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a provodi ga Agencija za lokalni razvoj d.o.o. Prozor-Rama.

Jelena Ćališ, direktorica Agencije za lokalni razvoj u razgovoru za rama-prozor.info istaknula je kako je cilj projekta ojačati turističku prepoznatljivost općine Prozor-Rame te su krenuli s izradom službene općinske turističke stranice.

„Kroz nju ćemo prezentirati cjelokupnu turističku ponudu i sve turističke resurse koje općina nudi. To je jedinstveno mjesto s kojeg će ići sva promocija Rame“, objasnila je Ćališ.U strategiji razvoja Općine Prozor-Rama za razdoblje 2011.-2020. jasno je izloženo kako turistička ponuda nije definirana iako ima potencijala za razvoj turizma. Određene aktivnosti već su urađene (razvoj turističke infrastrukture i promotivne aktivnosti), no turistička ponuda i dalje je ostala nedefinirana i neprepoznata unatoč prirodnim i kulturno povijesnim potencijalima. Prezentiranjem turističke ponude napravit će se prvi korak prema brendiranju područja kao mjesta izvanredne prirodne ljepote i mogućnosti aktivnog odmora te kulturno-povijesne baštine što će u konačnici doprinijeti povećanom broju dolazaka gostiju i prepoznatljivosti odredišta.

„S druge strane, glavni problemi ciljnih grupa u turizmu su nedovoljna zajednička promocija turističkih subjekata kao dijela jedinstvene i uvezane turističke ponude, kao i nedostatak registra gostiju za područje općine. Uspješnost odnosno kvaliteta projekta bit će vidljiva povećanjem broja posjeta i noćenja te ojačanom promocijom“, istaknula je.

Statistički sustav za praćenje profila gostiju u sklopu internetske stranice bit će dostupan svim zainteresiranim pružateljima usluge smještaja i jedan od glavnih pokazatelja broja i strukture gostiju.„Za našu općinu nismo imali nikakve statističke podatke i kroz ovu stranicu sa svim iznajmljivačima vodit ćemo evidenciju o broju turista i broju noćenja te sukladno tome možemo dalje planirati sljedeće aktivnosti u turizmu. Stavljanje u funkciju, turistička internet stranica bit će jedan od alata za daljnji razvoj i prezentaciju ovoga područja te nastavak brendiranja, a statistički sustav za praćenje profila gostiju je osnova za kreiranje dodatne turističke ponude radi zadovoljenja potreba turista“.

Kao glavni resursi prepoznati su Ramsko jezero i Šćit prvenstveno zbog nacionalnog spomenika, samostana, muzeja, crkve i galerije te sportsko-avanturistički turizam, aktivni odmor – planinarenje, biciklizam, ribolov, veslanje, vožnja kajacima, kao i u izgradnji plaža na Jablaničkom jezeru odnosno u mjestima Ustirama i Gračac.

Turističku internetsku stranicu kreiranu kroz ovaj projekt vodit će Agencija za lokalni razvoj Prozor-Rama te će na stranici biti prezentirani i promovirani svi budući projekti i aktivnosti u oblasti turizma.
 

Agencija je samostalno provela projekte: „Izrada Lokalnog akcijskog plana zaštite okoliša općine Prozor-Rama“, „Cycling through Rama“ – projekt sufinanciran od federalnog ministarstva okoliša i turizma te sudjelovanje u provedbi projekt „Razvoj turizma na tri jezera“ sufinanciran iz EU ProLocal programa.

Svi vi možete podržati turizam u Rami fotografijama Rame s #doziviramu na društvenim mrežama. Do puštanja stranice u rad uživajte u kadrovima s Facebook i Instragam stranice.