Sezona vrtlarenja je u punom jeku, a svaki vrtlar i svaka vrtlarica žele imati raskošan vrt prepun velikih, ukusnih i zdravih plodova, zar ne? Za to je, naravno, potrebna dobra njega svake biljke koju imate u vrtu, redovna i kvalitetna. Iskusni vrtlari otkrili su nam trik kojim se koriste kako bi njihove biljke u vrtu bile baš takve - bujne i naposljetku s puno plodova. Sastojke koji vam trebaju da napravite tu tekućinu sigurno već imate u kuhinji, a to su: suhi kvasac (1 žlica), soda bikarbona (1 žlica), topla voda (1 litra). Postupak izrade ide ovako: prvo morate pomiješati sve navedene sastojke i pustiti da sve to tako odstoji barem dva sata. Zatim sve razrijedite s 10 litara vode i zalijte biljke u svom vrtu. Da, toliko je jednostavno. Zašto je ova tekućina čudesna? Kvasac sadrži vitamin B i hrpu minerala.

Dodatkom kvasca u tlo povećava se koncentracija dušika i fosfora, a biljke bolje rastu. Soda bikarbona uništava štetne tvari i sprječava pojavu gljivica na biljkama.

Vrtlari kažu kako postoje i drugi odlični trikovi za bolji rast biljaka u vrtu. Jedan od njih je i mlijeko koje možete koristiti kao sredstvo za zaštitu i gnojidbu raznog bilja. Naime, mlijeko sadrži hranjive tvari koje biljkama omogućuju normalan rast i poboljšavaju njihov imunitet, kao što su kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, željezo... A budući da sadrži i mliječni šećer, odnosno laktozu, koju kukci ne mogu probaviti, štiti vanjsko i sobno bilje od štetnika. Za zaštitu biljaka najčešće se koristi kravlje mlijeko i to kao sredstvo zaštite od patogenih mikroorganizama, kao sredstvo protiv insekata, kao prirodno gnojivo i biostimulator. Mlijeko bi trebalo biti sirovo, termički neobrađeno.

Biljke se tretira prskanjem, nakon čega se na površini stvara tanki film koji štiti biljke od prodora patogenih mikroorganizama. Zbog visoke koncentracije kalija mlijeko je izvrsno za zaštitu povrća tijekom cvatnje, posebice za zaštitu rajčice ili paprike, piše Kreni zdravo.