U Sudu Bosne i Hercegovine danas je počela glavna rasprava u predmetu Fahrudin Radončić i ostali. Početak glavnog pretresa obrana je željela odgoditi tražeći održavanje statusne konferencije, ali je Sud BiH to odbio, smatrajući da to nije neophodno i zbog toga što se prvooptuženi Radončić trenutno nalazi u pritvoru, prenosi večernji.ba.

Početak glavnog pretresa obilježilo je čitanje optužnice, za sve optuženike, nakon čega su Tužiteljstvo i obrana održali svoje uvodne riječi. Glavni pretres u ovom predmetu vodi sutkinja Hasija Mašović.

Radončićev odvjetnik Asim Crnalić u obraćanju sudskom vijeću ponovno je zatražio da se razmotri mogućnost da njegovom branjeniku bude ukinut pritvor ili zamijenjen mjerama zabrane, piše Klix.ba.

Crnalić se žalio i da postoji insajder koji je predvidio točan sastav sudskog vijeća koje će suditi Radončiću i drugima. Crnalić je zamolio da se takve stvari ne događaju tijekom postupka, a sutkinja Hasija Mašović je rekla da ona ne zna ništa o bilo kakvom insajderu.

U svom kratkom obraćanju sudu Radončić je još jednom ponovio kako nikada nije upoznao glavnog svjedoka u ovom predmetu Azru Sarić niti suprugu Zijada Hadžijahića, jednog od suoptuženih. On je dodao da nije imao nikakvog razloga da osnuje bilo kakvu grupu jer nije imao razloga počiniti krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Radončić je zatražio i da se vodi računa o njegovom kredibilitetu.

Za početak glavnog pretresa Radončiću i ostalima vladalo je veliko zanimanje javnosti a u sudnici su bili i najviši dužnosnici SBB-a predvođeni Mirsadom Đonlagićem, Editom Đapo, Damirom Arnautom, Fehimom Škaljićem...

Naredno ročište je zakazano za 13. travnja, a Tužiteljstvo BiH će za svjedoke pozvati odvjetnicu Vasviju Vidović i novinarku Indiru Ćatić.

Pored Radončića na današnjem ročištu pojavili su se i drugooptuženi u ovom pretmetu Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Oni su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, ometanje rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Radončić se tereti za ometanje istrage u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, točnije za utjecaj na svjedokinju u tom predmetu Azru Sarić, djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele. Radončić je uhićen 25. siječnja, a optužnica protiv njega podignuta je 5. veljače.

Ranije su se svi optuženi u ovom predmetu izjasnili da nisu krivi u vezi sa krivičnim djelima koja im se stavljaju na teret.

Podsjetimo, Radončić je uhićen 25. siječnja kada mu je određen jednomjesečni pritvor, a optužnica protiv njega podignuta je 5. veljače. Njegovo uhićenje uslijedilo je nakon što su ranije, pod istim optužbama, uhićeni Dautbašić i Šahman.

Radončić je 17. veljače pušten iz pritvora uz mjere zabrane – napuštanje adrese boravišta, sastajanje sa svjedocima koji su saslušani, davanje izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje s drugim osobama optuženim u predmetu.

Tužiteljstvo je od Suda BiH zatražilo ponovno vraćanje Radončića u pritvor što je i učinjeno 4. ožujka jer je optuženi prekršio mjere zabrane – napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.