Nakon što su ponovo prebrojani glasovi na pojedinim biračkim mjestima u Mostaru, Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je izmijenjene rezultate iz kojih se može zaključiti da je bilo dosta nepravilnosti, a lideri SBB BiH Fahrudin Radončić i SDP-a Nermin Nikšić već su zatražili ponovno prebrojavanje svih glasova u Centru za brojanje u Sarajevu.

Sve glasnije se spominje i mogućnost poništavanja održanih izbora u Mostaru, što bi možda bio najlogičniji potez s obzirom da je i svakodnevno prebrojavanje glasova u Sarajevu izgubilo smisao i pojavljuju se sumnje i u regularnost tih brojki.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, rekao je kako je očiti da se radi o ogromnom lopovluku te da SIP BiH mora poduzeti odgovornost i narediti ponovno brojanje svih glasova sa svih biračkih mjesta u Mostaru.

"Volja birača treba biti potpuno ispoštovana i neupitno činjenično utvrđena. Dodatno, SIP ima obvezu omogućiti istražnim tijelima, odnosno tužiteljstvu, kompletnu dokumentaciju o krađi da se zakonski procesuiraju svi oni koji su krali glasove od svojih stranačkih kolega ili od drugih stranaka. Tu ne smije biti ni najmanjeg kompromisa bilo tko da je u pitanju i neovisno iz kojeg političkog subjekta dolazi", rekao je Radončić, a prenose agencije dodajući, ukoliko SIP to ne uradi, da će se pokazati da je njihovo djelovanje bilo ciljano pravno dozirano, odnosno samo do mjere da se jednoj stranci unutar iste koalicije uzme mandat i prebaci drugoj.

Pojedini mediji prenijeli su i izjavu Veleposlanstva SAD u BiH iz kojeg su istaknuli da bilo kakve navode o izbornim prevarama trebaju istražiti odgovarajuća tijela za provođenje zakona, kao i SIP.

Hrvatski dužnosnici su prije nekoliko dana zatražili smjenu ili ostave cijelog SIP-a zbog izborne lakrdije u Mostaru.