Međunarodna sutkinja EULEX-a pri Osnovnom sudu u Prištini jučer je, a nakon ročišta koje je održano 2. prosinca 2014. godine, predmet br. PPKR 86/13 (PPS 42/13), donijela odluku po zahtjevu Fahrudina Radončića, odnosno odvjetničkog tima koji predvodi poznati britanski odvjetnik John Jones, priopćeno je iz Press-centra Saveza za bolju budućnost.

– Sud je, između ostalog, odlučio da Fahrudin Radončić „nije optuženi u tom predmetu“, da „protiv njega nije podignuta optužnica niti pokrenuta istraga, niti na Kosovu niti u Bosni i Hercegovini“ te da on „ni na koji način nije bio obuhvaćen istragom protiv Nasera Keljmendija“ – navode iz SBB-a.

Sud je, također, odlučio da predstavlja kršenje njegovih prava to što je „ime Fahrudina Radončića uvršteno u optužnicu protiv Nasera Keljmendija bez obzira na činjenicu da nikakva krivična istraga nije bila pokrenuta protiv njega“, da „ni u jednom stadiju tijekom istrage on nije saslušan“ te da se „ne vode nikakvi odvojeni krivični postupci protiv njega u Bosni i Hercegovini, iako su dužnosnici iz te zemlje aktivno sudjelovali u istražnim radnjama provedenim od strane Specijalnog tužiteljstva Republike Kosovo“.

Dodatno, međunarodna sutkinja potcrtala je i da je prekršeno pravilo pretpostavke nevinosti zbog davanja inkriminirajućih izjava pojedinih javnih dužnosnika i prije nego što je nekome dokazana bilo kakva krivica u skladu sa zakonom.

– Sud je stoga naložio pravnu mjeru nespominjanja, usmenog ili pismenog, imena osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, uključujući Fahrudina Radončića, u predmetu koji se pred tim sudom vodi protiv Nasera Keljmendija, priopćio je Press-centar SBB-a.

Inače, Radončića je, kako piše “Avaz” u slučaj „Keljmendi“ ubacio državni tužitelj Dubravko Čampara, rođeni brat Aljoše Čampare, člana kabineta Bakira Izetbegovića. Bakir Izetbegović je 14. travnja prošle godine dao intervju u kojem “vidovito” spominje “kredibilnu svjedokinju, koja je prije dan-dva prijavila ministra sigurnosti BiH da naručuje ubojstvo”. To znači da je Izetbegović kao političar nedopustivo imao informaciju što se radi i govori u Tužiteljstvu BiH, odnosno što lažno svjedoči Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića, navodi sarajevski list blizak Radončiću./HMS/