Poreznim inspektorima u Republici Srpskoj dogodilo se nešto što sigurno nisu očekivali. Na vrata su im doslovno došli radnici da prijave poslodavca zbog isplate plaća na ruke!

Cijelu priču je zapravo pokrenuo drugi poslodavac, kojem je nelojalna konkurencija “krala” radnike koje je on godinama obučavao.

– Pokušali smo to džentlmenski riješiti. Rekli smo im da znamo što rade, zamolili smo ih da obučavaju sebi radnike ili da ih plaćaju legalno kao i mi. Nije naš posao da cinkarimo i prijavljujemo druge, ali nismo imali izbora jer se ta praksa nastavila i dalje – priča za Srpskainfo oštećeni poslodavac.

Riječ je o direktoru jedne tvrtke koja se bavi proizvodnjom i zapošljava više od 250 radnika, među kojima ima dosta deficitarnih zanimanja.

– Višestruko smo nagrađivani kao najbolji porezni platiša u svojoj branši i jedna smo od rijetkih tvrtki koja plaća radnicima sve na banku, nema ništa na ruke, odnosno utaje poreza i doprinosa. To je i naša zakonska obveza. Politika nam je da ne štedimo na plaćama, na nagradama, nego da radimo na racionalizaciji proizvodnje, tu da raste profit.... Dakle, jedna smo od boljih tvrtki u našem sektoru – objašnjava ovaj direktor.

Prosječna plaća u ovoj tvrtki je, kako kaže, oko 1.250 KM, s tim da među njima ima inženjera s plaćom većom od 2.000 KM i početnika s minimalnim plaćama.

U međuvremenu se otvorila tvrtka u susjednoj općini s istom djelatnošću, ali se ispostavilo da je riječ o nelojalnoj konkurenciji.

– Počeli su preuzimati zaposlene iz naše tvrtke. Prvo je prešao jedan radnik za plaću koja veća 300 – 400 KM. Međutim, prijavili su ga na minimalac, a ostalo na ruke. Kod nas je taj radnik imao veću bruto plaću i nas kao poslodavca on košta više. Taj radnik je povukao još nekoliko zaposlenih iz naše tvrtke. To su mladi ljudi koji ne razumiju u što se upuštaju, vide da će dobiti 300-400 KM više, ali poslije će se hvatati za glavu kad budu pred mirovinom. Ja to razumijem i njih ne osuđujem, ali osuđujem poslodavce koji se upuštaju u to – navodi on za Srpskainfo.

Pokušali su riješiti taj problem s tvrtkom koja se ponaša netržišno. Budući da je praksa nastavljena, nisu vidjeli nijedan drugi izlaz osim da tog poslodavca prijave Poreznoj upravi.

Prvo su kontaktirali Uniju udruga poslodavaca RS koja je “asistirala” prilikom prijavljivanja nelojalne konkurencije.