Radnici Aluminija razočarani prosvjeduju ispred središta HDZ-a BiH. Na nogostupu ispred zgrade ove stranke simbolično su zapalili svijeće.

Predsjednik HDZ BiH Čović već je napustio sjedište stranke i otišao na sastanak s menadžmentom, Nadzornim odborom i sindikatom Aluminija, koji je najavljen za 12 sati u prostorijama Upravne zgrade Aluminija

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” Romeo Biokšić kazao je da su ih zvali iz Uprave Aluminija da dođu na sastanak u urede ove kompanije, međutim, oni to odbijaju.

Kako su poručili, drže se jučerašnjeg dogovora po kojem je sastanak trebao biti održan danas u 12 sati u središnjici HDZ-a BiH.

Mi smo rekli da nećemo dole doći u Aluminij, to je naš zahtjev. Tražimo da se Dragan Čović pojavi ovdje da s nama, predstavnicima Sindikata održi sastanak. Nemam riječi za ponašanje prema nama, ovo je stvarno žalosno i sramotno, kazao je Biokšić novinarima.

Istaknuo je kako su više puta do sada tražili sastanak i da su skretali pozornost na ovo ima više od godinu dana.

Ja sam i ranije izjavljivao, više puta smo zatražili sastanak u središnjici HDZ-a, kod predsjednika, s ministrima. Skretali smo na ovo pozornost ima godinu. Nailazili smo na zatvorena vrta. Nisu imali dovoljno sluha za naše probleme, poručio je Biokšić.

Radnici najavljuju iseljavanje u Njemačku

Radnici koji dugi niz godina rade u nekadašnjem mostarskom i hercegovačkom gigantu ističu kako su proživjeli ove dane stresno i da ih je vijest o gašenju pogona u kojima su ostavili život strašno pogodila.

Ne mogu vam to opisati, Stresno sam proživio ove dane, tako sada u 50-oj godini moram razmišljati kako ću ići u Njemačku. HDZ i ostale hrvatske stranke su najavili hrvatsko zajedništvo, razvoj i opstanak na ovim područjima, a mi ćemo svi morati za Njemačku, Irsku ili neke druge zemlje. Naša Hercegovina će ostati prazna, istaknuo je radnik Damir Galić koji je u Aluminiju radio od 1997. od kad je ponovno pokrenuta proizvodnja u pogonima.

Sličnog razmišljanja je i njegov kolega Mate Čarapina koji je u Aluminiju radio proteklih 15 godina.

25 godina su pojedini političari na vlasti, mene bi na njihovom mjestu bilo sramota i sam bih se povukao. Sada ne mogu ni na biro, ni staž mi nije uplaćen. Pakiram se i ja pa s djecom za Njemačku, rekao je djelatnik Aluminija Mate Čarapina.

Prosvjed djelatnika Aluminija se nastavlja, očekuju se reakcije Dragana Čovića te ostaje za vidjeti hoće li primiti radnike Aluminija u svom u uredu u središnjici stranke.

(www.jabuka.tv)