Službeno izaslanstvo Federacije BiH, koju je predvodio federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, održalo je u Zagrebu sastanak s izaslanstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Tom prilikom razmatrali smo realizaciju Ugovora između BiH i Hrvatske u pogledu rješavanja zahtjeva prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Razgovarano je o mogućnostima da se taj Ugovor proširi, pored dosadašnjih prava, i na mogućnosti liječenja pripadnika HVO-a u Hrvatskoj. Uz to razgovrano je i o mogućnostima ostvarivanja i drugih prava po Zakonu o pravima branitelja Hrvatske, koji je usvojen u prosincu prošle godine, rekao je za Fenu Bukvarević po završetku sastanka.

Ugovor trenutno regulira pitanja mirovina i naknada za braniteljsko-invalidsku zaštitu.

Sudionici sastanka otvorili su i temu o zajedničkom nastupu u pretpristupnim fondovima Europske unije po projektima iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Također, izaslanstva Federacije BiH i Hrvatske razmijenile su iskustva o zapošljavanju i samozapošljavanju boraca i članova njihovih obitelji i to putem braniteljskih zadruga.

Dogovoreno je i da se uspostave radna tijela koja će pripremiti konkretna rješenja po svakom od navedenih pitanja i da ćemo nastaviti suradnju u cilju pomoći pripadnicima braniteljskih populacija u BiH, poručio je ministar Bukvarević.

Na poziv ministra branitelja Hrvatske Tome Medveda u Zagrebu je boravilo izaslanstvo FBiH, u kojoj su osim Bukvarevića, bili savjetnik predsjednika Federacije BiH Pavo Šljivić, savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Advan Akeljić, županijski ministar za pitanja branitelja u Zapadno hercegovačkoj županiji Mladen Begić, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Martin Frančešević i glavni inspektor u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Elvir Međuseljac.